Yalıtımla faturaları yarıya düşürmek mümkün

Yalıtımla faturaları yarıya düşürmek mümkün

Enerji Tasarrufu haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan Nazım Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunduğunu aktardı.

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar nedeniyle yaklaşık 26 milyar liranın havayı ısıtmak için boşa harcandığını belirterek, “Tüketiciler, binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla soğuk kış aylarında artan ısınma faturalarını yüzde 50 düşürebilir” ifadesini kullandı.

Yavuz, bugün toplam enerjinin yüzde 35’inin konutlar ve ticari binalar kaynaklı tüketildiğini ifade ederek, “Tüketiciler binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla soğuk kış aylarında artan ısınma faturalarını yüzde 50 düşürebilir, aynı zamanda ülke ekonomisine ve doğaya da fayda sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.
 
Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmalarına yıllık yaklaşık 1,2 milyon dolar harcandığına değinen Yavuz, yalıtım ve tadilat için yapılan harcamanın, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde ortalama 2-3 yıl içinde amorti edilebildiğini kaydetti.
 
Yavuz, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
 
“2017 yılından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan yalıtımsız binalara ceza uygulanması bekleniyor, böylece yalıtım yaptırmayan tüketiciler yüksek faturanın yanı sıra ceza da ödeyecek. Türkiye’nin binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür."
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.