Yaklaşık 17 milyon Ganalı seçmen yarın sandık başına gidecek

Yaklaşık 17 milyon Ganalı seçmen yarın sandık başına gidecek

Batı Afrika ülkesi Gana'da halk, devlet başkanı ve milletvekillerini seçmek için yarın sandık başına gidecek.

Devlet başkanlığı için 12 adayın yarıştığı seçimlerde, mevcut Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, ikinci kez seçilmek için yarışacak.

18-24 yaş arası yaklaşık 2 milyon genç de oy kullanmak için sandığa gidecek. Ülkede seçmenlerin yüzde 51,7'si kadınlardan oluşuyor.

1957'de bağımsızlığını kazanan Gana'da devlet başkanları iki dönem seçilebiliyor. Yarın düzenlenecek seçimlerde devlet başkanlığı yarışında NPP lideri mevcut Devlet Başkanı Akufo-Addo ile ana muhalefet partisi NDC adayı John Dramani Mahama'nın isimleri ön plana çıkıyor.

Nana Addo Dankwa Akufo-Addo kimdir?

72 yaşındaki Akufo-Addo, görevdeki ikinci ve son dört yıllık dönemi için yarışacak. Ülkede daha önce 2008 ve 2012 yıllarında devlet başkanlığı koltuğu için yarışan Akufo-Addo, 7 Aralık 2016'daki başkanlık seçimini yüzde 53,85'lik oyla kazandı. Akufo-Addo ayrıca Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderliğini sürdürüyor.

John Dramani Mahama kimdir?

62 yaşındaki Mahama da ikinci kez seçilebilmek için mücadele edecek. Mahama, 2008-2012 yıllarında devlet başkan yardımcılığı görevi sırasında dönemin Devlet Başkanı John Evans Atta Mills'in 2009'da ölmesinin ardından devlet başkanlığı görevini üstlendi. 2012'de yeniden düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanan Mahama, 2016 seçimlerinde ise Akufo-Addo'ya karşı kaybetti. Mahama, 1998-2001 yıllarında enformasyon bakanı olarak görev yaptı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.