Yahudilere mülk satarsanız İslam mezarlığına gömülemezsiniz

Yahudilere mülk satarsanız İslam mezarlığına gömülemezsiniz

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Yahudilere Kudüs'te veya Filistin'de mülk satan Müslümanların İslam mezarlığına gömülmeyeceği yönünde bir fetva yayımladı.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesinin haberine göre 8 Nisan tarihli fetva, 15 Yahudi ailenin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'ndeki bazı binalara taşınmasının ardından geldi. Dairelerin Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin topraklarını ele geçirmek için faaliyetlerde bulunan Ateret Cohanim isimli dernek tarafından satın alındığı öne sürüldü.

Vadi Hilveh Bilgi Merkezi isimli Filistinli sivil toplum örgütü, bahsi geçen olay hakkında yaptığı açıklamada "polislerin eşlik ettiği yerleşimcilerin Silvan'ın merkezindeki üç binaya el koyduğunu" bildirdi.

Perşembe günü ayrıca Silvan'da yaşayan üç aile, söz konusu binaların yasadışı yerleşimcilere satışına karıştığı iddiasıyla oğullarını "reddettiklerini" duyurdu.

Fetvada "Kudüs’te veya Filistin'de Yahudilere mülk satan kişiler yıkanmayacak, kefenlenmeyecek, onlar için dua edilmeyecek ve İslam mezarlıklarına gömülmeyecek" ifadeleri yer aldı. Müslümanların, bu bölgede Yahudilerle emlak alım satımı işlerine karışan herhangi bir Müslümanla iş yapmayı, evlenmeyi ve onun cenazesine katılmayı reddetmesi gerektiği de bildirildi.

2018'de Kudüs ve Filistin müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Kudüs veya Filistin topraklarını "düşmana satmış, bağışlamış veya onlara geçmesini kolaylaştırmış kişilerin kafir ve hain olarak görüleceğini" açıklamıştı.

Öte yandan Şeyh Sabri, mart ayında İsrail güçleri tarafından "Mescid-i Aksa'nın Rahmet Kapısı Mescidi'nde dini bir toplantıya katılma niyetiyle" suçlanarak gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. Şeyh Sabri'nin Avuaktı Hamza Kutayna, gözaltının keyfi ve hukuksuz bir uygulama olduğunu belirtmişti.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.