Yağmur suyundan elektrik ürettiler

Yağmur suyundan elektrik ürettiler

Bursa'da iki ortaokul öğrencisi, hazırladıkları proje kapsamında çatıya yerleştirilen depoda biriken yağmur suyunu kullanarak elektrik enerjisi elde etti.

Merkez Nilüfer ilçesindeki Dilek Özer Ortaokulunda öğrenim gören Ahmet Emir Ceylan ve Mehmet Enes Erdem, öğretmenleri Eda Pınar Tüccaroğlu'nun desteğiyle "Yağmur Suyu Biriksin Elektrik Üretsin" başlıklı proje hazırladı.

Ceylan, projenin, evin çatısına yerleştirilen depoda biriken sudan elektrik elde etmeye dayandığını söyledi.

Elektriği, depoda biriken suyun borularla çarka aktarılması ve buna bağlı dinamo sayesinde ürettiklerini belirten Ceylan, şöyle konuştu:

"Enerji, halihazırda çoğunlukla fosil kaynaklardan elde ediliyor. Fosil yakıtlar tükeniyor. Tükenmese bile bunları çıkarmak için çok büyük maliyetler gerekiyor. Projemiz ne bir maliyet harcatıyor ne de çevreyi kirletiyor. Çalışmamız, sürdürülebilir temiz enerjiyi sağlıyor. Tam olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan yağmur suyunu kullanıyoruz. Yağmur suyu çarkı döndürüyor, çarka bağlı dinamomuz var. Bu dinamoyla elektrik üretiyoruz."

Proje ile geçen mayıs ayında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından düzenlenen Bilim Şenliği Proje Yarışmasına katıldıklarını ve birincilik ödülü olarak 5 bin lira kazandıklarını anlatan Ceylan, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Erdem de başta kendisinin yağmur sularını çatıdaki bir depoda biriktirip meyve ve sebze sulamada yararlanmayı, Ceylan'ın ise çarkları kullanarak elektrik üretmeyi düşündüğünü dile getirerek, onunla görüş alışverişi yaptıktan sonra biriken sudan elektrik üretmeye odaklandıklarını ifade etti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.