Yağışlar inciri olumsuz etkilemedi

Yağışlar inciri olumsuz etkilemedi

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan, incir hasadının büyük bölümünün yapıldığı için son günlerde etkili olan yağıştan fazla etkilenmediğini söyledi.

Bircan, incirin büyük bölümünün hasat edildiğini, geriye kalan az miktardaki üründe kalite düşüklüğü yaşansa da bunun üreticileri etkilemeyeceğini ifade etti. 

Aydın'da incir üretiminin yoğun olduğu Mursallı, Reisköy, Kanlıbahçe mevkilerinde hasat yüzde 90 oranında tamamlanmış durumda olduğunu bildiren Bircan, "Meyilli arazilerde de yüzde 80 hasat yapıldı. Hasadında sona yaklaşılan incir yağışlarda zarar görmedi. Geriye kalan incirlerde zarar oluşmuş olabilir. Ancak incirin sevdiği poyrazın esmesiyle birlikte yağışın verdiği zarar da minimize olacaktır" dedi.

Üreticilere "kurutma tüneli" tavsiyesi 

Bircan, incirin kurutulma aşamasında naylondan yapılan kurutma tünellerinin büyük fayda sağladığını belirtti. 

Dağ köylerinde yaygın olan sistem sayesinde incirin kaliteli bir şekilde tüketiciye sunulduğuna işaret eden Bircan, "Dışarıda 1 haftada kuruyan incir, bu sistem içerisinde 3-4 günde kuruyor. İncir burada daha hijyenik ve kaliteli şekilde tüketicilere ulaşabiliyor. Bu sistemi tüm üreticilere tavsiye ediyoruz" diye konuştu.  

Kuru incir ihracatında son yıllarda büyük artış kaydedildiğini aktaran Bircan, gerek Avrupa gerek Uzak Doğu'dan yoğun talep olduğunu belirtti. Kuru incir ihracatına yönelik, birçok ülkede tanıtım çalışmalarına ağırlık verildiğine de dikkati çeken Bircan, iç tüketimde de artış olduğuna kaydetti.  

Bircan, üretim aşamasında kalitenin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasının, kuru incirde pazarlama şansını daha da artıracağını sözlerine ekledi.  

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.