Yağış ve Rusya'daki kriz 'Türk kirazı'nı vurdu

Yağış ve Rusya'daki kriz 'Türk kirazı'nı vurdu

Konya’nın Hadim ilçesinde yetiştirilen ve yurtdışında "Türk kirazı" olarak bilinen Ziraat-900, başta Rusya olmak üzere yurtdışından talebin azalması ve ürün kalitesinin düşmesi nedeniyle 3 liraya kadar geriledi.

Konya’nın Hadim ilçesinde yetiştirilen ve yurtdışında "Türk kirazı" olarak bilinen Ziraat-900, başta Rusya olmak üzere yurtdışından talebin azalması ve ürün kalitesinin düşmesi nedeniyle 15 liradan 3 liraya kadar düştü.

Toroslar'ın serin ikliminde yetiştiği için geç olgunlaşan ve kalitesi sayesinde geçen yıl yurtdışına 15 liraya satılan kirazın çoğu, talep azlığı nedeniyle dalında kaldı.

Hadim İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın kiraz üretiminde Türkiye'de ilk sırada olduğunu söyledi.

Hadim'de ihracata yönelik yetiştirilen Ziraat-900 cinsi kirazın yaklaşık yüzde 90’ının, başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini belirten İşcan, ilçede 20 bin dekarlık alanda kiraz yetiştiriciliği yapıldığını aktardı.

"Yağışlar kirazda kaliteyi olumsuz etkiledi"

Bu seneki fazla yağışın, kirazın kalitesini düşürdüğüne işaret eden İşcan, "İlçemizde bu yıl kiraz fiyatları çok düşük seyrediyor. Yağışlar kirazda kaliteyi olumsuz etkiledi. Bu da fiyatları direkt etkiledi. İkinci neden de Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz. Bu ülkede orta gelir seviyesindekileri vuran kriz, alım gücünü etkiledi. Üçüncü neden ise Yunanistan ve İspanya'daki aşırı üretim. Bunların Rusya’da hala pazarda bulunması ve eritilmemiş olması bir başka etken. Ülkemiz ihracatının büyük bir kısmının Rusya'ya yapması nedeniyle kiraz üreticisi zor günler yaşıyor" diye konuştu.

İşcan, ilçeye çok sayıda ihracatçı firmanın geldiğini, ancak çoğu firmanın alım yapmadığını belirterek, "Rus pazarındaki stoğun erimesini beklediklerini düşünüyoruz. Geçen sene 10-15 liraya kadar çıkan fiyat, bu sene 3 lira seviyesinde. Fiyatın önümüzdeki haftadan itibaren biraz yükselmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.