www'nin mucidi internet için 'mahremiyet sözleşmesi' hazırladı

www'nin mucidi internet için 'mahremiyet sözleşmesi' hazırladı

Timothy Berners Lee, "İlk defa sorumlulukların paylaşıldığı bir kurallar kitabı oluşturduk" dedi

İnternet teknolojisinin mucidi olarak kabul edilen İngiliz mühendis Timothy Berners Lee, internetin kişi, kurum ve hükümetlerce uygun bir şekilde kullanımı için bazı kuralların yer aldığı bir rehber yayımladı.

64 yaşındaki bilim adamı bu yolla son dönemde internette yayılan bilgi kirliliği, sansür, anti-demokratik uygulamalar ile birey ve toplulukların takibi gibi eylemlerin önüne geçmeyi amaçladığını ifade etti.

"Mahremiyet ve kişisel veri gizliliği"

Herhangi bir bağlayıcılığı olmayan kurallarla internetin kullanım hakları ve yükümlülüklerine açıklık getirilmeye çalışılırken, Google ve Facebook gibi dev şirketlerin kişisel verileri toplayarak ortaya çıkardığı algoritmaların "çevrimiçi kirliliği" daha da artırdığı ifade edildi.

İnternet Sözleşmesi (Contract for the Web) adındaki 31 sayfalık kurallar bütününde üzerinde en çok durulan konular arasında "mahremiyet ve kişisel veri gizliliği" gibi kavramlar yer alıyor.

Sözleşmede bu kavramların ulusal yasalarla korunduğu ancak internet ortamında bu konuyla alakalı ortak bir kanun ya da düzenleme olmadığının altı çizildi. Söz konusu rehberle şu anda yaşanan kanun boşluğunun doldurulmasının hedeflendiği belirtildi.

Adaletli bir ortam ve eylem planımız yok

Konuyla ilgili konuşan Berners Lee, "Şu anda internetin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için adaletli bir ortam ve eylem planımız yok. İlk defa sorumlulukların paylaşıldığı bir kurallar kitabı oluşturduk." dedi. İnternetin kullanımı konusunda hükümetlerin ve şirketlerin eşit şartlarda olması gerektiğinin altını çizen Berners Lee, "Ancak bu masada konuştuğumuz şeyleri teknoloji firmaları duymazsa, istediğimiz etkiyi gösteremez ve bu eylemin iç yüzünü anlayamayız" diye konuştu.

Berners Lee yaptıkları görüşmelerde büyük teknoloji şirketlerinin konuya olumlu yaklaştığını ve katkı sağlayacaklarını umduklarını da sözlerine ekledi.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.