WhatsApp başta olmak üzere sohbet uygulamaları tehlike saçıyor

WhatsApp başta olmak üzere sohbet uygulamaları tehlike saçıyor

WhatsApp gibi milyonlarca kişinin kullancığı sohbet uygulamalarında kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Uzmanlar bu tehlikeye karşı kullanıcıları uyardı.

Araştırmacılar popüler sohbet uygulamalarının birçoğunda bulunan bir özelliğin güvenlik riski oluşturduğunu iddia etti. Sorun, bazı mesajlaşma platformlarının bağlantı önizlemelerini nasıl görüntülediğini, bazı uygulamaların IP adresinlerini sızdırdığını, bağlantıları açığa çıkardığını ve gereksiz yere büyük miktarda veri indirdiğini gösteriyor. 

Peki, gizlilik riski taşıyan bu uygulamalar hangileri? Ama önce bağlantı önizlemesi nedir?

Bağlantı önizlemesi nedir?

Çoğu sohbet uygulaması üzerinden bir bağlantı (link) gönderdiğinizde, uygulamanın bu bağlantının bir önizlemesini gayet faydalı olacak bir şekilde gösterdiğini fark etmişsinizdir. Bu özellik birkaç beklenmedik gizlilik ve güvenlik açığı yaratabiliyor.

Bilindiği gibi zararlı yazılım, truva atları ve benzeri kötü amaçlı yazılımlar bağlantılar yoluyla paylaşılıyor ve siz bu bağlantıya tıkladığınız anda tetikleniyor. Fakat bazı kötü amaçlı yazılımlar bu bağlantı önizlemelerini de kullanabiliyorlar.

WhatsApp, iMessage, WeChat ve TikTok'a dikkat!

En azından araştırmacıların yaptığı çalışmalarda bu görülmüş. Bazı yöntemleri kullanarak bu önizlemeleri kapatılabildiğinden de bahseden araştırmacılar en riskli platformlar ise, iMessage ve WhatsApp olarak belirlenmiş. Buna karşın araştırmacıların bahsettiğine göre söz konusu riske karşı en güvenli platformlar WeChat ve TikTok gibi uygulamalar.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.