Web kamerasına yönlendiren çocuk oyunlarına dikkat!

Web kamerasına yönlendiren çocuk oyunlarına dikkat!

Özellikle tatillerde birçok aile, çocuklarının eğlenmesi için internetten oyun oynamasına izin veriyor.

Ancak masum gibi görünen bazı oyunlar, çocukları web kamerasına yönlendiriyor. Kız çocuklarının internetten oynadığı bebek giydirme ve makyaj yapma oyunlarında, “Size de öğretebiliriz. Web kameranızı açın.” gibi ifadeler yazıyor.

Esra Türker, tatil nedeniyle evde canı sıkılan 10 yaşındaki kızının bilgisayarda oyun oynamasına izin verir. Küçük kız, internetteki yönlendirmelerle bilmediği bazı oyun sitelerine girer. Masum bir oyun sitesi formatındaki bu sayfada, kız çocuklarına kendi yüzlerine nasıl makyaj yapabilecekleri ve nasıl giyinebileceklerinin gösterileceği yazıyordur. Ancak oynamak için web kameranın açılması gerektiğini okuyan küçük kız, oyunu beğenir ve bilgisayarın web kamerasını açmaya çalışır. O anda içeriye giren Esra Hanım, kızının kamerayı açtığını görünce bilgisayara bakar ve sitenin amacını anlayınca hemen sayfayı kapatır. Kızına bu tür oyunların sakıncalı olduğunu anlatmaya çalışan Esra Hanım, “Buradan ailelere sesleniyorum, kesinlikle çocuklarınızı bilgisayarla baş başa 10 dakikalığına bile olsa bırakmayın. Hangi sitelere girdiğini çok iyi takip edin.” diyor.

Birçok ebeveyn, çocuklarının evde yanındayken tehlikelerden uzak olduğunu düşünür ve odasında bilgisayar başında vakit geçirmesine izin verir. Oysa masum gibi gelen bu eylem, çocukların istismarına kadar varacak bir tehlikeye dönüşebiliyor. Medical Park Samsun Hastanesi çocuk gelişim uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, aileleri çocuklarının oynadığı veya oynamak istedikleri oyunları incelemeleri konusunda uyarıyor. Oyunlarda yaş sınırına ve içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bekaroğlu, “Web kameralı oyunlar için çocuklara kendi bedenlerinin kendilerine özel olduğunu, bunu her görmek isteyene izin vermemesi gerektiği konusunda bilgi verilmelidir. Kendi farkındalığı kazandırılmalı ki, internet avcılarına fırsat verilmemeli. Çocuklarınızı denetimsiz bırakmayın.” diyor.

Yasaklayıcı tutumlar avcının işini kolaylaştırır

Çocuğa iç denetim kazandırılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Bekaroğlu, çocukla iletişim kurabilmek için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklara ‘sakın açma, sakın yapma, sakın izleme, onunla arkadaşlık etme’ gibi yasaklayıcı tutumlar, süreci daha da merak edilir hale getirir ve avcıların işlerini kolaylaştırır. Kötü niyetli kişiler, sürekli ailesi ne derse yapan, hiç inisiyatif tanınmayan çocuklara daha kolay ulaşıyor. O yüzden çocuklarınıza eleştirel bakış açısı kazandırın. Gördükleri, duydukları hakkında fikir yürütmesini sağlayın ve daha çok muhakeme geliştirici sorular yöneltin. Mesela; bugün ne giymek istersin, sence bu sorunu nasıl çözmeliyiz, bir yetişkinin bu konudaki konuşması davranışı sence doğru muydu, bu izlediğin ya da oynadığın şey hakkında ne düşünüyorsun, sence doğru mu, evetse neden, hayırsa neden gibi.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.