Vücudu felç hastalar için ürettiler

Vücudu felç hastalar için ürettiler

Erciyes Üniversitesi’nde mühendislik okuyan 3 öğrenci, göz bebekleriyle komut verilerek hareket edebilen tekerleklli sandalye geliştirdi. Henüz prototip olan ve kask yahut gözlüğe yerleştirilen kamera sayesinde kullanılabilecek sandalye...

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi üç arkadaş, boyundan aşağısı tutmayan hastalar için kask veya gözlüğe yerleştirilen kamera sayesinde göz bebeklerinin hareketleriyle tekerlekli sandalyelere komut veren proje geliştirdi.

TEMMUZ’DA HAYATA GEÇECEK

Son sınıf öğrencileri Alperen Kara (24), Kübra Uyanık (23) ve Osman Nuri Koç (24), boyundan aşağısı tutmayan hastalar için geliştirdikleri “Göz bebeği kontrollü tekerlekli sandalye” projesinin prototipini üretti. Öğrencilerin bitirme tezi olarak hazırladığı projede, başa takılan bir kask veya gözlüğe yerleştirilen kamerayla göz bebeklerinin hareketleri takip edilebiliyor. Kameralar, göz bebeklerinin sağa, sola veya ileriye doğru hareketlerini özel işleme metoduyla tekerlekli sandalyeye komut gönderiyor. Prototipi üretilen projenin, TÜBİTAK 2209 B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı desteğiyle temmuz ayında gerçek bir tekerlekli sandalye üzerinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

DAHA ÖZGÜN SÜRÜM

Öğrencilerden Kara, “Türkiye’de daha önce göz kırpmayla hareket ettirilebilen tekerlekli sandalye vardı. Bizimki daha özgün bir sürüm olarak sadece göz bebeklerinin sağa sola veya ileri bakmasıyla beraber tekerlekli sandalyenin kontrolünü içeriyor" dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.