Viyana'da Kutlu Doğum'a 10 bin kişi katıldı

Viyana'da Kutlu Doğum'a 10 bin kişi katıldı

Hz.Muhammed'in doğum gününü kutlamak amacıyla Viyana'da düzenlenen "Kutlu Doğum Şölenine" 10 bin kişi katıldı

Viyana'daki Stadthalle spor ve sergi sarayında düzenlenen şöleni, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak Avusturya'da faaliyet gösteren Avusturya-Türk İslam Birliğinin (ATİB) öncülüğünde, ülkede faaliyet gösteren 11 Türk derneği ortaklaşa düzenledi.

Şölende konuşan Türkiye'nin Viyana büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, salonu dolduran binlerce kişiye işaret ederek, "Hz.Muhammed'in bir tek ismi bu kadar mümini bir araya getirebiliyorsa bizden kimse umudu kesmesin" dedi.

Hz. Muhammed'in hadislerinden örnek vererek konuşmasını sürdüren Tezcan, aşırı sağcı bazı grupların ve siyasi partilerin, aralarında Türklerin de bulunduğu yabancılara yönelik düşmanca tavırlarını ima ederek, Hz. Muhammed'in, "Kendi ırkını üstün görüp başka ırkları aşağı görenlerin cinayet işlemekle eş değerde suç işlemiş sayılırlar" hadisini anımsattı.

Şölen için 11 Türk derneğinin ortak hareket etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Tezcan, Avusturya'daki Türk toplumunun her zaman bir ve beraber olması gerektiğini söyledi.

Kutlu Doğum şöleni organizasyon komitesi, Tezcan'a konuşmasından sonra bir plaket sundu.

Şölene büyükelçi Tezcan ile birlikte Başkonsolos İbrahim Mete Yağlı ve eşi ile Muavin Konsolos Mert Özmert de katıldı.

AVUSTURYALI YÖNETİCİLERDEN BÜYÜK İLGİ

Kutlu Doğum şölenine Avusturyalı yöneticiler de büyük ilgi gösterdiler.

Cumhurbaşkanı Heinz Fischer şölene görüntülü bir mesaj göndererek, Avusturya'nın İslamiyeti 1912 yılında resmen tanıyan tek Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatarak, "Anayasamızda din özgürlüğü güvence altına alınmıştır. İslamiyeti 1912 yılında resmen tanımış olmaktan da gurur duyuyoruz. Değişik dinlere mensup insanların barış içinde birbirleriyle yaşamalarına destek olmak ve bunu sağlamak başlıca görevimizdir. Peygamberinizin doğum gününü kutlar, şöleninizin başarılı geçmesini temenni ederim" dedi.

Şölene katılan Belediye Başkanı Michael Haeupl de yaptığı konuşmada, karşılıklı saygı ve toleransı sağlayabilmek için bir yasa bulunmadığını, bunun ancak birlikte yaşanarak elde edilebileceğini ifade ederek, "Türk toplumunun öncelikle Almanca dilini öğrenerek olası zorlukları daha kolay aşabileceklerini" söyledi.

Bazı çevrelerin ülkedeki göçmenlere "korku salan" söylemlerde bulunduklarını anımsatan Haeupl, bu korkuları da yine karşılıklı saygı ve tolerans çerçevesinde yenebileceklerini kaydetti.

Haeupl, şölene binlerce kişinin katılmasından çok etkilendiğini de belirtti.

Kutlu Doğum şölenine Viyana Ekonomi Birliği Başkanı Brigitte Jank, Aileden Sorumlu Devlet Sekreteri Christine Marek ve Viyana eyalet yönetiminin Türk kökenli milletvekili Şirvan Ekici de katıldı.

EZAN, İLAHİ VE KURAN

Kutlu Doğum şöleni dolayısıyla Türkiye'den davet edilen Türk Tasavvuf Musikisi sanatçısı Fatih Koca ve saz arkadaşlarının çalıp söyledikleri ilahiler ile ünlü hafız İsmail Coşar'ın okuduğu ezan ve Kuran katılımcılar tarafından büyük ilgiyle dinlendi.

Şölen dolayısıyla ortak hareket eden ATİB, Avusturya İslam Kültür Merkezleri Birliği(AİKM), Viyana İslam Federasyonu(WIF), Avusturya Türk Federasyonu(ATF), Viyana Öğrenci Derneği (WONDER), Viyana İslam Lisesi (SOLMIT), Avusturya Nur Cemaati, Avusturya Türk Akademisyenler Merkezi (ATAM), Bündnis Mozaik ve Müslüman Akademisyenler Birliği (MUSAK) başkanları sahnede el ele tutuşarak birliktelik mesajı verdiler ve salondaki binlerce kişi tarafından coşkuyla alkışlandılar.
Zaman