'Vira Bismillah' diyen balıkçıların en büyük sıkıntısı sıcaklar

'Vira Bismillah' diyen balıkçıların en büyük sıkıntısı sıcaklar

1 Eylül’de av yasağının kalkmasının ardından tezgahlarını taze balıklarla dolduran balıkçılar, aşırı sıcaklar ve deniz analarından şikayetçi.

15 Nisan 2016 tarihine kadar devam edecek sezonun kazançlı geçmesi temennisinde bulunan balıkçılar, fiyatların zamanla düşeceği müjdesini veriyor.

Bursa’da uzun geçen yaz döneminden sonra yeni gelen balıklarla tezgahlarını donatan balıkçılar aşırı sıcaklardan memnun değil. Balıkçı Zeki Yıldırım, “Her çeşit balığımız var. Hamsi, palamut, istavrit, uskumru. Çeşit bol, inşallah bereketli geçer sezonumuz. Ayrıca Bursa’nın çok özlediği palamut başladı.” dedi. 

Sezondan ümitli olduklarını belirten Yıldırım, “İnşallah hayırlı bir sezon olur, bol balıkçılık olur. Kıymanın, etin 40 lira olduğu yerde hamsiyi veya palamudu ucuza insanların yemesi bizim içinde iyi olur.” diye konuştu. Bu mevsime göre fiyatların da normal olduğunu anlatan Zeki Yıldırım, balık fiyatlarını ise şöyle sıraladı: “Şu anda hamsi 7 lira, palamut 10 lira- 15 lira tane. Uskumru kilo 10 lira, istavrit 10 lira kilo. Şu zamanlarda havalar böyle iken bu paralara da fiyatlar normal, biraz daha serinlerse fiyatlarda düşer inşallah.” 

TROLCÜLÜK BALIKLARI YOK EDİYOR

Trolle avlanmanın önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Zeki Yıldırım, şunları söyledi: “En büyük sıkıntı trolle avlanmak, balıkların denizde daha yavru iken katledilmesi bizim için iyi değil. Bunu bir şekilde halletmeleri lazım. Deniz analarının ise bizden ziyade kayıkçılara zararı var. Ağları bozuyor, balığın ayıklanmasında zorluk çıkarıyor ve az balık yakalanıyor, ağlara giren balık miktarı da az oluyor. Ağları bozduğu için her yerde ağ atamıyorlar deniz analarından dolayı. Az balık geliyor, az balık gelince de fiyatlar da dolayısıyla yüksek oluyor. İnşallah deniz anaları az olur, havalar biraz daha serinler ve halkımız da ucuza balık yer temennimiz o.”

Yaşadıkları en büyük sıkıntının sıcaklar olduğunun altını çizen Zeki Yıldırım, sözlerini şöyle noktaladı: “Havaların sıcak gitmesi en büyük sıkıntı. Böyle giderse balıkların dayanma gücü de azalıyor. Müşteri, sıcak havada fazla balık da yemiyor. Havalar serinlerse balık da ucuzlarsa sezon da bereketli geçerse herkes mutlu olur.”

BU YIL HAMSİ VE PALAMUT YILI

Balıkçı Mehmet Ali Tuna ise şu anda hamsi ve sardalyanın bol olduğunu ifade ederken, şunları anlattı: “Şu anda bolluk var ama inşallah daha iyi olur. Havaların sıcaklığından dolayı biraz etki yapıyor. Satışları olumsuz etkiliyor. Talep azalıyor. Balıklar güzel, günlük, taze balık geliyor ama sıcak diye alım gücü azalıyor. Ayrıca deniz anaları da fazla bu da olumsuz etkiliyor. Bu yıl hamsi ve palamut çok gelecek, öyle görünüyor.”

Cİhan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.