Vefat eden her annenin ismi bir ağaca asılıyor

Vefat eden her annenin ismi bir ağaca asılıyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Özen köyünde yaşayan Nizamettin Tural (44), köyünde vefat eden kadınların isimlerini plakalara bastırarak diktiği fidanlara astı.

Özen köyünde yaşayan Nizamettin Tural, 3 dönümlük araziye çam, köknar ve ladin ağaç türlerinden oluşan 30 tane fidan dikti. Tural, çocukluk yıllarında köy çocukları üzerinde emekleri olan kadınların hatırasını yaşatmak için isimlerini plakalara bastırdı, plakaları diktiği fidanların üzerine astı. Şehir dışında veya yurt dışında yaşayan köylüler ise yaz aylarında köylerini ziyarete geldiklerinde, annelerinin isimlerini fidan üzerinde görünce şaşırıyor ve duygulanıyorlar. Köyde vefat eden kadınların isimlerini fidanlıklara asan Tural, köy çocuklarının üzerinde emekleri olan annelere olan vefasını göstermek istediğini söyledi.

‘ÜZERİMİZDE ÇOK EMEKLERİ VAR’

Köyde yaşayan annelerin, köyün tüm çocukları üzerinde büyük emekleri olduğunu anlatan Nizamettin Tural, “Ben küçüklüğümden beri çevreyi çok seviyorum. Çevreye olan duyarlılığım, hayvanlara olan sevgim hiç bitmedi. Ağaç dikmek, meyveleri sulamak sokak ve yaban hayvanları beslemeyi her zaman yaparım. Özellikle dağlık alanlara; o bölgeye uygun ağaçları dikmeyi seviyorum. Ağaçları diktikten sonra da, çocukluğumuzda yaşlı teyzelerimiz bize annelik, babalık yani ebeveynlik yaptılar. Üzerimizde çok emekleri var. Tabi zaman geçtikçe bize annelik yapan komşularımız vefat etti. Bende onların isimlerini ağaçlarda yaşatmayı düşündüm. Annelerinin isimlerini ağaçlarda gören köylüler çok mutlu oldular. Allah razı olsun diyorlar. Bizimde gayemiz buydu” ifadelerini kullandı.

‘KÖYLÜLER ANNELERİNİN İSİMLERİNİ GÖRÜNCE DUYGULANIYOR’

Tural, “Köyümüz büyük bir çoğunluğu şehir dışı veya yurt dışında yaşıyor. Köylülerimizin çoğunun böyle bir fidanlık oluşturduğumdan haberi yok. Köye gelince öğreniyorlar. Köye geldiklerinde annelerinin isimlerini görüp duygulanıyor. Teşekkür edenler, telefonla arayıp duygularını ifade ediyorlar. Ağaçların ve isimliklerin sayısını artıracağım” dedi.

‘YENİ BİR YAŞAM ALANI OLUŞTU’

Dikilen fidanlardan yabani hayvanların da faydalandığını belirten Tural, “Ağaçların dallarına kuşlar konuyor, gölgeliklerinde yabanı hayvanlar serinliyor. Çeşmeden su içiyorlar. Burada bir ekolojik denge başladı. Burası dağlık bir alan ama ağaçlar sayesinde bir yaşam alanı oluştu” diye konuştu.

‘HER GÖRMEMDE ÇOK DUYGULANIYORUM’

Ağaca ismi asılı Ayşe Hatun’un oğlu Ali Meral (74), Annesini yaklaşık 15 yıl önce, 90 yaşında kaybettiklerini anlatarak, “Nizamettin Tural’a çok teşekkür ediyorum. Ağaçlarda isimleri yazan kadınlar, bizim en çok sevdiğimiz kişilerdir. Annem ve diğer kadınların hepsi saygı duyduğum kişilerdir. Hepsi nur içinde yatsın. Annem bize hem annelik hem de babalık yaptı. Nizamettin beni çağırdı ve ağaçları gördüm. Annemin ismini görünce çok duygulandım. Her görmemde çok duygulanıyorum. Annem nur içinde yatsın” şeklinde konuştu.

‘ANNEMİN İSMİNİ AĞAÇTA GÖRMEK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU’

Ağaca ismi asılı Hede Meral oğlu Musa Meral (53) de, “Haberim yoktu. İstanbulda yaşıyorum, yaz aylarında köyüme geliyorum. Köyüme geldiğimde gördüm. Çok güzel olmuş. Nizamettin Tural, köyünü ve komşularını çok sevdiği için sevgisini fidanların üstüne isimler asarak paylaşıyor. Annemin ismini ağaçta görmek çok güzel bir duygu. Nizamettin’in sevgi ve saygısında dolayı çok teşekkür ettim” dedi.

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.