Ve Risale-i Nur'lar resmen ders kitabı oldu

Ve Risale-i Nur'lar resmen ders kitabı oldu

Risale-i Nurların resmi eğitim materyali olarak kullanılacağını müjdelemek isterim. Nur'lar İslami eğitim vermeye oldukça müsait.

Filipinler'de Müslüman Mindanau Otonom Bölgesi Yüksek Öğrenim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nora Şerif: "Risale-i Nur Filipinler'de ders kitabı olacak"

Sizi ve çalışmalarınızı tanıyabilir miyiz?

Filipinler'de Müslüman Mindanao Otonom Bölgesi'nin Yüksek Öğrenim Komisyonu Başkanlığını yürütüyorum. Benim yetki alanımda bulunan kısımda 6 vilayet ve 2 bölge yer alıyor. Bu bölgelerde Filipinli Müslümanlar yoğunluklu olarak yaşıyorlar. Bu bölgede Filipinler Hükümeti'nin bize verdiği bazı yetkiler bulunuyor. Buna göre kendi eğitim sistemimizi kendimiz özerk olarak oluşturabiliyoruz. Müslüman bir topluluk olduğumuz için de eğitim sistemimiz İslami temelde bir eğitim sistemidir. Şimdi biz yüksek öğrenim komisyonu olarak Kur'an ve Hadis ölçülerinin de yüksek öğrenimde yer alması üzerine bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız oldukça ilerledi. Bu projede Risale-i Nur eserlerinin de resmi eğitim materyali olarak kullanılacağını müjdelemek isterim. Bunu tercih etmemizin sebebi Said Nursi tarafından kaleme alınan Risale-i Nur eserlerinin çağın gereklerine uygun bir şekilde İslami eğitim vermeye oldukça müsait olmalarıdır. Bu eserlerin Filipinler'deki entellektüel düzeyi oldukça olumlu bir şekilde etkileyeceğine ve seviyeyi yükselteceğine inanıyoruz.

Risale-i Nur eserleri Arapça olarak mı okutulacak?

Hayır bu eserleri biz eğitim sistemimizde İngilizce olarak okutacağız. İleride Filipin dilinde de olabilir. Ancak şunu söylemekten çok gurur duyuyorum ki, Risale-i Nur gibi bir eserin Filipinler'e ulaşmış olması bizim için büyük bir nimettir. Buna şükrediyoruz. Bu sayede Allah bize imanımızı Bediüzzaman vasıtasıyla güçlendirme fırsatı sunmuş oluyor.

Ülkenizde söz konusu yüksek öğrenimden sadece erkekler mi faydalanacak?

Hayır sadece erkekler değil tabii ki. Bizim ülkemizde kızlar da erkekler de bu tedristen geçiyorlar. Ülkemiz bu konuda oldukça liberal ve özgürlükçü bir tutuma sahip. Türkiye'de bu konuda yaşanan bazı sorunları biliyorum. Ancak Filipinlerde biz böyle bir problemi hiç yaşamadık. Kızlar da gayet rahat ve özgür bir şekilde yüksek öğrenimden faydalanmaktadır.
Bizim Filipinler'in otonom bölgesinde uygulayacağımız Risale-i Nur temelli bir eğitim sistemi bence diğer ülkelere de model olabilecek niteliktedir, özellikle Müslüman ülkeler için. Ayrıca bana asistanlık eden kızım Dr. Noraliyn de Risale-i Nurların Filipin diline çevrilmesi üzerine çalışmaktadır. Kendisi aslen medikal doktordur.

Sizi de tanıyabilir miyiz Dr. Noraliyn?

İsmim Noraliyn Şerif. Aslen tıp doktoruyum. Risale-i Nur'un bütün eserlerini okudum. Şu anda tercüme üzerine çalışıyorum. Sözler ve  Mektubat'ın tercümelerini tamamladım, Lemalar'ın bir kısmı ile bazı küçük Risaleleri de tercüme ettim. Bu konuda çalışmalarım devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.