Ve İsviçre yasakladı

Ve İsviçre yasakladı

Alman Volkswagen’in yanıltıcı yazılımla emisyon testlerini manipüle etmesinin yankıları sürerken İsviçre; Alman şirkete ait dizel motorlu araçların satışını yasakladı.

Yasak kararı; 180 bin aracı kapsıyor. İsviçre’nin karara dayanak gösterdiği Euro5 emisyonu mevzuatı Türkiye'de de var.

Alman otomotiv firması Volkswagen'in Amerika ile başlayıp Avrupa ve Asya'da yayılan yanıltıcı yazılım skandalının yankısı dalga dalga yayılıyor. Amerika makamlarının verebileceği 18 milyar dolarlık cezının yanısıra şirket hisselerinde 25 milyar avroyu bulan erimenin ardından, şimdi de Alman devinin araçlarına satış yasakları konulmaya başladı.

DİZEL MOTORLU ARAÇLAR HEDEFTE

İsviçre, yeni Volkswagen dizel motorlu araçların satışını yasaklayan ilk ülke oldu. Ülke, modellerin bazı sera gazı salınımı testlerinden geçememiş olabileceği nedeniyle böyle bir karar aldığını açıkladı. Emisyon testlerinde yanıltıcı sonuç veren Volkswagen dizel motorlu araçların satışını yasaklayan İsviçre Karayolları yönetiminin açıklamasında, “Halen trafikte olan dizel ile çalışan 1.2, 1.6 ve 2.0 motor araçlarda arızalar tespit edilmiş; İsviçre halkını koruma gerekçesiyle bu araçların satışları yasaklanmıştır” denildi.

180 BİN ARACI KAPSAYABİLİR

Yasağın, Euro5 emisyonu kategorisinde ve 2009 ila 2014 arasında üretilen Audi, Seat, Skoda ve Volkswagen model dizel motorlu araçları kapsadığı belirtildi. Daha önce satılan araçların ise yasak kapsamında yer almadığı bildirildi. İsviçre Karayolları'nın açıklamasına göre; yasaklama kararının yeni, satılmamış ve tescil edilmemiş 180 bin aracı etkileyeceği ifade edildi.

Türkiye'de aynı yasağı çıkaracak mevzuat var

İsviçre Karayolları yönetimin Volkswagen'e dönük yasak kararını dayandırdığı Euro5 emisyonu kategorisinde Türkiye de var. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye'nin de İsviçre ile aynı yolu izlemesi gerekiyor. Zira Türkiye; Hafif Yolcu ve Ticari Araçlardan Çıkan Emisyonlar (Euro 5 ve Euro 6) Bakımından ve Araç Tamir ve Bakım Bilgilerine Erişim Konusunda Motorlu Araçların Tip Onayına İlişkin Yönetmeliği 2009 yılında çıkardı. 21.04.2009 tarihli ve 27207 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmeliğinin hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütüyor. Bu yönetmeliğin ardından; Türkiye, AB müktesebatı kapsamında iki değişiklik daha yaparak birlik üyesi ülkelerdeki kuralları aynen kendi mevzuatına yansıttı.

İtibarı ve değeri eriyor

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül günü, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin manüpüle edilmesiyle, çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan ABD'deki yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiği açıklandı. EPA, çevre kirliliğine sebep olan araç üretmekten, hileli ve yanıltıcı yöntemlere başvurmaktan, son kullanıcı ve hükümetleri kandırıcı eylemlerden suçlu bularak Volkswagen Group'a araç başına 37 bin 500 dolarlık ceza uyguladı. Şirketin CEO'su Martin Winterkorn de bu iddiaları doğrulayarak istifa etmişti.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.