Van depreminin üzerinden 4 yıl geçti

Van depreminin üzerinden 4 yıl geçti

604 kişinin ölümüne ve çok sayıda binanın ağır hasar görmesine yol açan 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 yıl geçti.

Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan, 604 kişinin ölümüne ve çok sayıda binanın ağır hasar görmesine neden olan 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 yıl geçti.

Depremin ardından ilk 6 saatte enkazlarda 71 kurtarma ekibinin çalışma yürüttüğü kentte daha sonraki süreçte yurt içinden 140 ekip görev yaptı. Görevliller, gece ve gündüz enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için seferber oldu.

Depremde yaralanan bin 673 kişiden bin 37'si karayoluyla, 194'ü de ambulans uçak ve helikopterlerle başka illerdeki hastanelere ulaştırıldı. Hasar gören köylerde 12 mobil ekip, depremzedelere yerinde sağlık hizmeti verdi.

- 35 konteyner kent kuruldu

Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlara barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk etapta 75 bin çadır dağıtıldı. Havaların soğumasıyla büyük bir mağduriyetin yaşandığı şehirde, depremzedelerin başka kentlerdeki yakınlarının yanına sığınma, kalanların ise başlarını sokacak bir yer bulma çabasına kayıtsız kalmayan devlet, 29 bin 500 konteyner ile kurduğu 35 konteyner kentte vatandaşlara geçici barınma imkanı sağladı.

Depremin üzerinden 13 gün geçtikten sonra Kurban Bayramı'na çadır kentlerde ve hasarsız raporu verilen evlerinde giren depremzedeler, bayramın 4. günü, 9 Kasım'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremle bir kez daha sarsıldı.

Depreme ilişkin haberleri takip için kentte bulunan gazeteciler Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon yardım gönüllüsü Asutshi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 40 kişinin hayatını kaybettiği ikinci depremin ardından panik yaşayan Vanlılar, devletin imkanlarıyla ülkenin dört bir yanındaki kamu misafirhanelerine ve sosyal tesislere yerleştirildi.

Göçlerle adeta hayalet kente dönüşen Van'da, daha bir ay geçmeden depremzedeler için inşa edilecek konutların yapımına başlandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından TOKİ'ye yaptırılan deprem konutlarının en kısa zamanda tamamlanması için şehrin şantiyeye döndüğü kış mevsiminde hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğu günlerde soğuğa aldırış etmeden konutların tamamlamasına çalışıldı.

Evleri yıkılan ve ağır hasar gören depremzedeler için Van merkez, Edremit ve Erciş ilçelerinde hızla yükselen konutlar, depremin birinci yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ailelere teslim edildi.

- AFAD gece gündüz çalıştı

Depremden bu yana yapılan çalışmalarla ilgili AA muhabirine bilgi veren AFAD İl Müdürü Osman Uçar, 2009 yılında kurulmalarına rağmen merkezi yönetimle büyük çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Van'da depremden sonra 175 bin kişiye barınma olanağı sunduklarını ve 20 bin 692 enkaz kaldırma işi gerçekleştirdiklerini anımsatan Uçar, kentte ve Erciş'te toplam 30 bin 907, köylerde de 25 bin 334 konut yaptırıldığını bildirdi.

Uçar, Van depremi sonrasında 5 milyar 348 milyon 920 bin lira harcama yapıldığına dikkati çekti.

Ülke genelindeki sivil savunma, arama kurtarma birliklerinin 2009'da AFAD bünyesinde birleştirildiğini hatırlatan Uçar, "Ekiplerimiz, dünya genelinde bir çok başarıya imza atmış ve takdir almıştır. Son dönemde Suriye halkına da büyük destek ve hizmet verilmektedir. Japonya, depremlerle yıllardır mücadele vermesine ve arama kurtarma konusunda deneyimli ekipleri bulunmasına rağmen AFAD kurulduktan sonra Türkiye'nin bilgi ve birikimini örnek almakta ve takdir etmektedir" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.