Vakalar azaldı, 'acil'ler normalleşti

Vakalar azaldı, 'acil'ler normalleşti

Salgın sürecinde sadece 45 gün içinde inşa edilen Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, vaka sayılarındaki düşüşle birlikte Covid-19 dışı hastaları da kabul etmeye başladı

Bütün yurtta Covid-19 enfeksiyonu etkisini kaybederken, salgınla mücadelenin merkez üssü konumundaki acil durum hastanelerinin Covid servisleri de neredeyse tamamen boşaldı. Pandemi için İstanbul'un iki yakasında açılan Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, Covid-19 hastası azalınca normal hastalara bakmaya başladı. Günlük vaka sayısı 30'un, yoğun bakımda yatan hasta sayısı 15'in altına düştü. "Normalleşen" hastaneler, olası bir afet ya da pandemi durumunda birkaç saat içinde acil durum hastanesi olacak şekilde yeni döneme hazırlanıyor. İki yıl önce, 45 gün içinde inşa edilen acil durum hastaneleri, toplamda 864'ü yoğun bakım yatağı olmak üzere 2016 yatak sayısı ve ileri teknoloji cihazlarıyla İstanbul'un sağlığına nefes aldırmaya hazırlanıyor. Pandemi döneminde virüs korkusuyla hastaneye gitmeyen hastaların, diğer hastanelerde oluşturduğu yığılmalar, acil durum hastanelerinin normalleşmesiyle azalacak.

SAYI 30'A DÜŞTÜ

Salgının en yoğun olduğu dönemlerde günde 3 bin poliklinik başvurusu, yaklaşık 150 hasta yatışı olduğunu söyleyen Yeşilköy'deki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş "Bugün klinikte 18, yoğun bakımda ise 13 Covid hastamız var. Polikliniklerdeki hasta sayımız ise 30-40 civarında" dedi. 31 Mayıs 2020'de açılan hastanede 2 yıldır 680 bine yakın ayaktan hasta girişi olduğunu aktaran Prof. Dr. Adaş, yaklaşık 17.800 hastanın yatırıldığını bunların 3.900'nün de yoğun bakımda tedavi edildiğini söyledi. Covid pandemisi boyunca 55 bin yabancı uyruklu hastaya hizmet verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Adaş "Bu hastaların bir kısmı çeşitli vesilelerle ülkemize gelmiş, kendini kötü hissettiği için PCR testi yaptıran ya da seyahat etmek için PCR testi istenen hastalar. 100'den fazla ülke vatandaşına hizmet verdik. Adını bile duymadığımız irili ufaklı birçok ülkeden hasta geldi" diye konuştu.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.