'Vahdeddin'e hain demezsek Cumhuriyet payidar olmaz'

'Vahdeddin'e hain demezsek Cumhuriyet payidar olmaz'

Hakan Albayrak, Vahdeddin'in Atatürk'ün talebiyle ülkeyi terk ettiğini, fakat daha sonra verilen sözlerin tutulmayıp hain ilan edildiğini yazdı

RisaleHaber-Yeni Şafak yazarı Hakan Albayrak, son günlerdeki Osmanlı tartışmalarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Son Osmanlı padişahı İngiliz savaş gemisine binerek kaçıp Türkiye'yi terk etmiş insandır." şeklindeki sözlerinin ardından, son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdeddin'in ülkeyi terk edişiyle ilgili çarpıcı bilgiler aktardı.

"Vahdeddin'in İngiliz gemisiyle gidişine dair" başlıklı yazısında, Vahdeddin'in Mustafa Kemal'in talebiyle ülkeden ayrıldığını ve daha sonra yine Mustafa Kemal tarafından hain ilan edildiğini belirterek, "1922'de İstanbul İngiliz işgali altındaydı. Sultan Vahdeddin İngiliz gemisiyle gitmeyecekti de hangi gemiyle gidecekti? Başka gemi yoktu ki!

“Peki niçin gitti?” diye soracak olursanız… Ankara Hükümeti –bilhassa Mustafa Kemal Paşa- gitmesini istediği için gitti. 'Bir suikasta uğramanızdan korkuyoruz. Lütfen memleketten ayrılın. Ortalık durulduğunda geri dönersiniz' gibi mesajlar gönderiyorlardı Vahdeddin'e.

'Bunu millete nasıl izah ederiz?' diye sorduğunda da “Biz zamanı geldiğinde millete gerekli izahatı yaparız” diyorlardı. Tabii, gidiş o gidiş oldu. Verilen söz tutulmadı. Vahdeddin'i “hain” diye geçirdiler resmi tarihe." şeklinde yazdı.

Vahdettin'in cumhuriyeti payidar etmek için hain ilan edildiğini yazan Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

"Vahdeddin'in yeğeni Fethi Sami Efendi, asla yayınlanmayan –ve fakat benim İHA arşivinden çıkarıp izleme imkânını bulduğum- bir mülakatta şöyle bir şey anlatmıştı (hatırımda kaldığı kadarıyla ve şekliyle):

“Babamla Paris'te bir kahvehanede oturuyorduk. Kapıdan cumhuriyet sefîri girdi. Babam ayağa fırlayıp 'Vahdeddin için nasıl hain dersiniz? Vahdeddin hain miydi?' diye bağırdı. Sefir 'Haşa efendim, Vahdeddin elbette hain değildi; lakin ona hain demezsek cumhuriyet payidar olmaz' diye cevap verdi.”

Bu işler böyledir."