Uzmanlara göre ‘şişman damgası’ küresel bir sağlık problemi

Uzmanlara göre ‘şişman damgası’ küresel bir sağlık problemi

Rebecca Puhl, damgalamanın "sosyal adaletsizlik ve önemli bir halk sağlığı sorunu" olduğunu söylüyor

Yeni bir araştırma şişman damgalamasının kilolu bireylerin kendisini suçlamasına neden olduğunu ve sağlık hizmetlerinden kaçınmalarına yol açtığını ortaya koydu. 

CNN'in haberine göre araştırmaya Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD'den katılan fazla kilolu kişilerin yarısından fazlası doktor, aile ve arkadaşlarının damgalamasına maruz kaldığını belirtiyor. 

Konuyla alakalı iki çalışmanın başyazarı olan Rebecca Puhl, şişman damgasının çok yaygın olduğunu ve kişilerin kendilerine verdiği değere ve sağlık hizmeti alma isteğine zarar verdiğini ifade ediyor. Puhl, bunun "sosyal adaletsizlik ve önemli bir halk sağlığı sorunu" olduğunu söylüyor.

Connecticut Üniversitesi'nde obeziteye ve damgalamaya yönelik çalışmalar yürüten Puhl, obezitenin nedenlerinin karmaşık ve kişisel kontrolün dışında olduğunu ifade ediyor. 

Hızlı ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları ve fiziksel aktivite eksikliğini öne çıkararak kesinlikle obeziteyi kolaylaştıran bir toplum yarattık. Ve genetik, çevre, biyoloji, tarım, besin fiyatları ve erişilebilirlik gibi yapbozun geri kalan parçalarını görmezden geliyoruz.

Bu konu temelde farklı vücut ve ağırlık ölçülerine sahip bireylere saygı göstermek ve eşit biçimde davranmakla ilgili.

Mayıs ve Temmuz 2020'de 6 ülkeden çalışmaya katılan 14 bin kişi yaşadıkları damgalanmayı ve bunun psikolojik etkilerini aktardı. 1 Haziran'da International Journal of Obesity isimli bilimsel yayında yayımlanan makalede katılımcıların yüzde 76'sı ila yüzde 88'i ailesinin damgalamasına maruz kaldığını belirtiyor. 

Puhl, araştırmaya katılan kişilerin yaklaşık yüzde 22'si ila yüzde 30'unun damgalamaya ilk kez 10 yaşında maruz kaldığını belirttiğini aktarıyor. Araştırmanın sonucuna dayanarak Puhl aileleri daha fazla bilgilendirmenin önemine dikkat çekiyor. 

Ailenin yanı sıra okul ve iş çevresi de kişilerin yaygın olarak damgalamaya maruz kaldığı alanlar. Araştırma, yakın çevrenin bu konuda oynadığı rolü gözler önüne seriyor. 

Öte yandan yayımlanan bir diğer araştırmadaysa katılımcıların yüzde 63 ila yüzde 74'ünün kiloları nedeniyle doktorlar tarafından küçük düşürüldüğünü düşündüğü ifade ediliyor.  

Her iki çalışmanın sonucu kişilerin kendilerini ne kadar suçlarsa stres nedeniyle o kadar yemeğe yöneldiğine ve bunun da daha fazla kilo almalarına neden olduğuna işaret ediyor.

Daha önce ABC'ye konuşan Yeni Zelanda'daki Massey Üniversitesi'nden Cat Pause da artan kanıtların kilolu kişilerin sağlıklarının kötü olmasının fizyolojik nedenlerden çok damgalama gibi sosyal nedenlerden ve yetersiz sağlık hizmeti alınmasından kaynaklandığını belirtmişti. 

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.