Uzayın 'kozmik kelebeği' görüntüledi

Uzayın 'kozmik kelebeği' görüntüledi

Hubble Uzay Teleskobu, ölmekte olan bir yıldızla yörüngesindeki bir diğer yıldızın oluşturduğu kelebek görünümlü kozmik yapıyı görüntüledi.

Hubble, biri ölmekte olan büyük bir yıldız ile genç bir yıldızın oluşturduğu 'ikiz jet nebulasının' görüntüsünü elde etti. PN M2-9 olarak da bilinen kozmik yapı, merkezinde ölen ve dış tabakaları uzaya saçılan bir yıldız barındırıyor. Yaşlı yıldızın yörüngesinde yer alan beyaz cüce ise uzay yayılmakta olan parçacıkları çekim gücüyle zıt yönlere iterek, kozmik bir kelebek görüntüsünün oluşmasını sağlıyor. 

NASA, uzayın karanlığına uzandıkça etkisini yitiren ancak yaşlı yıldızın ışığıyla parlayan iki jet akımının saatte 1 milyon kilometreden hızlı ilerlediğini açıkladı. Nebulanın kelebek biçimini almasının ana sebebi, merkezindeki iki yıldızın birbirlerinin etrafında dönüyor olması. Bu sebeple ölmekte olan yıldızdan saçılan parçacıklar bir küre oluşturmak yerine iki ayrı kol şeklinde yayılıyor. 

NASA ve ESA, beyaz cücenin yörüngesini 100 yılda tamamladığını ve dönüş hareketiyle jet akımlarının daha da güçleneceğini belirtti. Aynı zamanda ölmekte olan yıldızdan gaz çalan beyaz cüce, iki yıldızın etrafında Plüton'un yörüngesinden 15 kat daha büyük bir materyal diski oluşmasını sağlıyor.

NASA ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum