Uzayda yüzyıllık proje: Yerçekimi için inşa edilecek

Uzayda yüzyıllık proje: Yerçekimi için inşa edilecek

Bilim dünyasının en büyük amaçlarından biri Ay ve Mars'ta uzay kolonileri inşa etmek. Ancak atmosfer yoksunluğu ve yer çekimi bu planın önündeki en büyük engel

50 yılı aşkın süredir devam eden uzay araştırmaları mikro yerçekiminin astronotların vücutlarında hasara yol açarak zayıf kemiklere, kas kaybına ve görme sorunlarına neden olabileceğini öğretti.

Yerçekimi Ay'da ve Mars'ta uzayda olduğu kadar zayıf değil, ancak Dünya'dan çok daha zayıf. Ay'da Dünya'nın altıda biri, Mars'ta ise üçte biri oranında yer çekimi var.

İnsanları her iki yerde de uzun süre yaşamaya göndermeden önce, sağlıklarını nasıl korunacağı araştırılıyor.

Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar ve Japon inşaat şirketi Kajima Corp., Ay ve Mars'ta yapay yerçekimi ile yaşam tesisleri geliştirme ve inşa etme planlarını açıkladı.

Luna Glass ve Mars Glass olarak adlandırılan her bir tesis, 450 metreden daha uzun, neredeyse Empire State Binası kadar yüksek, devasa bir oyuk koni şeklinde olacak.

Koni döndükçe, merkezkaç kuvveti içlerindeki her şeyi iç duvarlara doğru itecek.

Araştırmacılar, dönme hızını tam olarak elde ederek (20 saniyede bir dönüş), bu merkezkaç kuvvetini Dünya üzerindeki yerçekimi kuvvetiyle eşleştirebileceklerine inanıyorlar.

Koninin içindeki insanlar daha sonra tıpkı Dünya yüzeyinde olduğu gibi iç duvarlarda yürüyebilecekler.

EN AZ 100 YIL SÜRECEK

Ay ve Mars'ta yapay yerçekimi oluşturmak, Japon ekibinin planının sadece ilk kısmı.

Ayrıca Luna Glass ve Mars Glass'da Dünya'nın su ve orman ekosistemlerini taklit eden “mini çekirdekli biyomlar” inşa etmek ve insanların Dünya, Mars ve Ay arasında seyahat ederken yapay yerçekiminin keyfini çıkarmasını sağlayan bir “uzay treni” ile bir ulaşım sistemi kurmak istiyorlar.

Araştırmacılar, 2050 yılına kadar Ay'da Luna Glass'ın bir prototipini inşa etmeyi hedefliyorlar, ancak 5 Temmuz'da bir basın toplantısında, tam planlarını gerçekleştirmenin en az 100 yıl süreceğini beklediklerini söylediler.

trt

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.