Uzaktan eğitim alan özel gereksinimli öğrenci velilerine tavsiyeler

Uzaktan eğitim alan özel gereksinimli öğrenci velilerine tavsiyeler

​Malatya Battalgazi Akşemseddin İşitme Engelliler Okulu Müdürü Mesut Gönç, uzaktan eğitim döneminde velilere çok iş düştüğünü belirterek, velilerin sürekli öğretmenlerle irtibat halinde olmaları tavsiyesinde bulundu.

Türkiye 2020-2021 eğitim öğretim yılına da Coronavirus gölgesinde girdi. Normalleşme sürecinin ardından vaka sayılarının tekrar artmasından dolayı, 2020-2021 eğitim öğretim yılı, 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle başladı.

Normal öğrencilerin bile pek verim alamadığı ve dert yandığı uzaktan eğitimle ilgili özel gereksinimli öğrencilerin bu süreçten nasıl etkilediğini ve nasıl eğitim aldıklarını ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Battalgazi Akşemseddin İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mesut Gönç, süreçle ilgili velilere tavsiyelerde bulundu.

Geçen yıl uzaktan eğitimden yeteri kadar verim alamadıklarını anımsatan Gönç, yeni eğitim- öğretim yılında öğrencilerin uzaktan eğitimden verim alabilmeleri için velilere daha çok iş düştüğüne dikkat çekti. Gönç, velilerin yeteri kadar ilgi ve özveriyi gösterdikleri ve öğretmenlerle sürekli irtibat halinde oldukları takdirde hedefledikleri çıtanın daha da üstüne çıkacaklarına inandıklarını söyledi.

Okullarının "Okulum Temiz" belgesi aldığını ve sınıflarda öğrenci sayılarının az olduğuna vurgu yapan Gönç, yetkililerin uygun gördükleri takdirde yüz yüze eğitime hazır olduklarını kaydetti.

"Geçen eğitim-öğretim döneminde uzaktan eğitimle çok faydalı sonuçları alamadık"

Gönç, "Bu süreçte çocukların daha fazla etkilenmemeleri için geçen eğitim-öğretim yılında uzaktan eğitime başladık. Sağlıklı çocukların bir şekilde uzaktan eğitim yoluyla da olsa eksiklerini kesmen de olsa kapattılar ama özel öğrencilerde uzaktan eğitimle çok faydalı sonuçları alamadık. Çünkü yüz yüze eğitimde bile öğrencilerimizi zapt etmek zorken uzaktan eğitim yoluyla onları ekran başında tutmak ailelerimiz için çok daha zor oldu. Öğretmenlerimiz aracılığıyla tüm öğrencilerimize doküman desteği sağladık. Bu dokümanları yer yer öğretmenlerimiz sosyal medya aracılığıyla velilerden geri dönüt takibini ve kontrolünü yapıp aradaki farkı bu şekilde kapatmaya çalıştık." diye belirtti.

"Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerden çok velilere iş düşüyor"

Özel gereksinimli öğrencilerinde ilgi ve özverinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Gönç, "Öğretmenlerimiz okulda gereken ilgi ve özveriyi gösteriyor ama aynı ilgi ve özveriyi öğrenciler ailelerden alamadığında sağlıklı eğitime devam edemiyoruz. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerden çok velilere iş düşüyor. Velilerin bu konuda daha çok ilgi ve özveri göstermeleri gerekir. Bu konuda sürekli öğretmelerle irtibat içerisinde olmaları lazım ve öğrencisinin gelişmesiyle ilgili muhakkak zamanında öğretmene geri dönütte bulunmalı ve bilgilendirmeler yapmalı. Bu konuda sağ olsun öğretmenlerimiz ellerinden geleni yapıyorlar hatta ev ziyaretlerine gitmeyi planladık fakat pandemiden dolayı riskli bir dönemde olduğumuz için hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz sıkıntı yaşanmasın diye ev ziyaretlerini durdurduk. Bizim için ailelerin öz verisi ve ilgisi çok önemli. Ailelerden yeteri kadar ilgi ve özveriyi görürsek, İnşallah hem uzaktan eğitimle hem yüz yüze eğitimle özel öğrencilerimiz için hedeflediğimiz çıtanın çok üstüne çıkabilecek durumdayız." ifadelerini kullandı.

"Gayemiz, çocukları sosyal hayata alıştırmak ve onlara bir takım doğru davranışları kazandırabilmektir"

Gönç, "Bizde işitme engelli, orta hard düzeyde zihinsel yetersizliği ve orta hard düzeyde otozim yetersizliği ve birden fazla yetersizliği olan öğrencilerimiz var. İşimiz zor ama Elhamdülillah manevi anlamda düşününce çocuklarımıza verdiğimiz her olumlu davranışa çok mutlu oluyoruz ve bu bize yetiyor. Hedef ve gayemiz, çocukları sosyal hayata alıştırmak ve onlara bir takım doğru davranışları kazandırabilmektir. Biz çocuklarda bu doğru davranışları gördükçe çok daha mutlu ve motive oluyoruz." dedi.

Sınıflarda öğrenci sayılarının az olduğunu ve yetkililerin uygun gördükleri takdirde yüz yüze eğitime hazır olduklarına vurgu yapan Gönç, Özel gereksinimli öğrencilerimizle bu süreçte yüz yüze eğitimi en doğru şekilde yapacağımıza inanıyorum. Okulumuz ‘Okulum Temiz’ belgesini aldı. Hijyen bakımından da yüz yüze eğitim için uygun durumdadır." diye kaydetti.

"Özel öğrenci özel ilgi ister, öğrenciye ilgiyi ve özveriyi verirseniz muhakkak karşı dönütünü olumlu bir şekilde alırsınız"

Hiçbir öğrencilerine engelli gözüyle bakmadıklarını ve hepsinin kendileri için özel olduğuna vurgu yapan Gönç, her birinin farklı alanlarda yeteneklerinin olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Özel öğrenci özel ilgi ister. Özel öğrenci aileden özveri ister. Çünkü siz öğrenciye ilgiyi ve özveriyi verirseniz muhakkak karşı dönütünü olumlu bir şekilde alırsınız. Buradan velilerimize çağrım, Lütfen! Öğretmenlerimizin direktiflerini dikkate alarak onlarla bağlantıyı koparmadan öğrencilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için bizlere yardımcı olsunlar. Ellerini taşın altına koymaktan geri durmasınlar. İnansınlar ki ellerini koydukları taşın altında bizim değerlerimizi göreceklerdir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.