Uykudan veya yerinden kalktığın zaman Rabbini hamd ile tesbîh et!

Uykudan veya yerinden kalktığın zaman Rabbini hamd ile tesbîh et!

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Tur Suresi 45-49. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor

45,46 . (Ey Habîbim!) Artık, içinde çarpılacakları günlerine (kıyâmete) kavuşuncaya kadar onları (kendi hâllerine) bırak! O gün, tuzakları kendilerine hiçbir fayda vermez, onlara yardım da edilmez.

47 . Ve şübhesiz ki o zulmedenlere, bundan başka (dünyada da) bir azab vardır; fakat onların çoğu bilmezler.

48 . (Ey Resûlüm!) Artık Rabbinin hükmüne sabret; çünki sen gözlerimizin önündesin (muhâfazamız altındasın); (uykudan veya yerinden) kalktığın zaman Rabbine hamd ile (O’nu) tesbîh et!

49 . Gecenin bir kısmında (akşam, yatsı ve teheccüd namazlarında) ve yıldızların batışından sonra da (sabah namazında) O’nu tesbîh et! (*)

(*) “Kur’ân bir hutbe-i ezeliyedir. Nev‘-i beşerin umûm tabakâtıyla ve ehl-i îmânın bütün tâifeleriyle konuşur. Elbette onlara göre müteaddid manâları ve küllî manâsının çok mertebeleri bulunacak. Bazı müfessirler, yalnız en umûmî veya en sarîh veya vâcib veya bir sünnet-i müekkedeyi ifade eden manâyı tercih eder. Meselâ bu âyette وَ مِنَ الَّيْلِ فَسَبِّحْهُ den,ehemmiyetli bir sünnet olan iki rekat teheccüd namazını; وَ اِدْباَرَ النُّجُومِ den, bir sünnet-i müekkede olan sabah namazının fecr sünnetini zikretmiş. Yoksa evvelki manânın daha çok efrâdı var.” (Şuâ‘lar 2, 370)