UYAP'ta kesinti, adli işlemleri aksattı

UYAP'ta kesinti, adli işlemleri aksattı

ULUSAL Yargı Ağı Projesi (UYAP) bağlantısının 27 Ekim günü zaman zaman kesilmesi nedeniyle birçok adli işlemde aksama meydana geldi.

Gün içinde devam eden kesintiler nedeniyle harçlar yatırılamadığı için süresinde kararlara itirazlarını yapamayanların, hukuki haklarını da kullanamadığı öne sürüldü. UYAP'taki aksama nedeniyle işlemlerin birçoğu ertesi güne ertelendi. 28 Ekim'de ise yarım günlük mesainin ardından tatil ilan edildi.

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, 27 Ekim günü gün boyu devam eden UYAP sorunuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Bacanlı, UYAP'ın adliyelerdeki işlemleri kolaylaştıran bir sistem olduğunu belirterek, "Ancak her şeyde olduğu gibi, 'göç yolda düzelir' anlayışıyla altyapısını oluşturmadan bir sistemi hayata geçiriyoruz. Sonra da bu tip hadiseler, hak kayıpları olabiliyor. Mesela bir davayı temyiz edecekseniz harcını yatırmanız gerekiyor. Ama son güne kaldıysanız ve o gün de UYAP sistemindeki hatadan dolayı harcını yatıramıyorsunuz. Eğer bir avukatınız yoksa, işinizi kendiniz takip ediyorsanız hak kaybına uğramanız söz konusu" diye konuştu.

GÜNCELLEME GEREKÇESİYLE ÇALIŞMIYOR

27 Ekim günü yaşanan sıkıntının sadece o güne mahsus olmadığını da belirten Bacanlı, "Zaman zaman ya hiç çalışmadığı oluyor sistemin, veya yapılan güncellemeler sebebiyle son derece ağırlaşıyor. Bir an önce bu sorunlar aşılmalı. Çünkü biz hep adaletin yavaşlığından, yargılamaların uzun sürmesinden bahsediyoruz. Ama bunu hızlandıracak sistemi de yeterince sağlıklı bir şekilde çalıştıramıyoruz. Bu konuda gerekli altyapı çalışmalarının yapılması lazım. Orada da muhatap Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'dır" dedi. 

Dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.