Uyanık patronlara 500 milyon TL ceza

Uyanık patronlara 500 milyon TL ceza

Kayıtdışı ile mücadelenin kapsamı genişliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu kaçak işçi çalıştıran işletmeleri mercek altına aldı. 45 bin sigortasız işçi tespit edilirken, uyanık geçinen patronlara 500 milyon TL ceza kesildi.

Asgari ücretin yılbaşında 1.300 TL olacağı netleşirken, kaçak işçi denetimleri de hız kazanıyor. Kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şirketleri yakından takip edecek. Türkiye'nin farklı şehirlerinde görev yapan yaklaşık 1.500 denetmen kaçak işçi tespitinin yanı sıra sahte sigorta denetimi de gerçekleştirecek. Yeni yılda söz konusu bu denetimler hız kazanacak.

45 BİN KİŞİ KAYITDIŞI

Star'ın haberine göre, SGK'nın kayıt dışı istihdam kontrolünü yapan Sosyal Güvenlik Denetmenleri geçen yıl başından itibaren 70 bine yakın işyerinde denetim gerçekleştirdi. 2014 yılından bu yana, yapılan denetimler neticesinde kayıt altına alınan sigortasız işçilerin yaklaşık yüzde 95'i denetmenlerce tespit edildi. Bu kapsamda 45 bin sigortasız işçi sosyal güvenlik kapsamı altına alındı. Usulsüzlüklere ilişkin olarak ise işverenlere yaklaşık 500 milyon Türk lirası para cezası uygulandı.

Kayıtdışı istihdama yönelik yapılan denetimler sonrasında son yıllarda önemli başarılar elde ediliyor. 2007 yılında yüzde 45 civarında olan kayıt dışı istihdam oranı 2015 yılı içerisinde yüzde 32'ye kadar geriledi. Kayıt dışı istihdamın azalmasıyla birlikte her yıl milyarlarca TL Hazine'nin kasasına kaynak giriyor. Kayıt dışı istihdam bir kişinin sigortasız çalıştırılması, sigortalı olduğu halde ücretlerinin SGK'ya eksik bildirilmesi veya işçinin çalıştığı gün sayısından daha az gün sigortalı olarak bildirimde bulunması anlamına geliyor.

30 MİLYAR MALİYETİ VAR

SGK verilerine göre kayıt dışı istihdamın Türkiye için yıllık maliyeti yaklaşık 30 milyar lira olarak hesaplanıyor. Söz konusu rakam Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2015 yılı için öngördüğü bütçe açığının üzerinde bulunuyor. Kayıtdışı istihdamın engellenmesi halinde sosyal güvenlik sistemi açık vermeyecek. Kayıt dışı istihdam oranında 1 puanlık azalma devletin kasasına yaklaşık 1 milyar Türk Lirası para girmesi anlamına geliyor.

MALİYECİLERİN GÖZÜ SERVİS MİNİBÜSÜNDE

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yıllar önce Başkentteki kurumlarda personel servislerini kaldıran uygulaması Maliye Bakanlığı'nda bir türlü çözüme kavuşmadı. Çok sayıda girişim ve talepte bulunulmasına rağmen Maliyeciler belediye otobüsü ve minibüse binmeye devam ediyor. İki yıldır sorunun giderilmesine yönelik Bakanlıkta çok sayıda görüşme yapılmasına rağmen henüz çözüm üretilebilmiş değil. Çalışanlardan adres bilgileri toplanmasına ve konunun toplu sözleşme masasında gündeme getirilmesine rağmen henüz servis uygulaması başlamadı. Maliye Bakanlığı dışındaki kamu kurumlarında servis uygulaması yeniden başlamıştı. Servis hizmeti alamayan Maliyeciler, sorunun çözüme kavuşmasını bekliyor. Bakanlık çalışanları yeni Kabine'de Maliye Bakanı olan Naci Ağbal'ın sorunu çözüme kavuşturacağından umutlu olduklarını belirtiyor.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.