Ureykat: ABD Filistin yönetimini devirmeye çalışıyor

Ureykat: ABD Filistin yönetimini devirmeye çalışıyor

Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, ABD heyetinin Ortadoğu turunu Batı Şeria'da siyasi rejimi değiştirme ve Filistin yönetimini devirme girişiminin tanıtımı olduğunu söyledi.

Batı Şeria Ramallah kentinde yer alan ofisinde basın toplantısı düzenleyen Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in Ortadoğu turuna bir Filistin gazetesine yaptığı açıklamalara karşılık verdi.

Ureykat, Arap ülkelerinin başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti kurulmasını onaylayan duruşlarından memnun olduğunu söyledi.

Filistin yönetimini devirme girişimi

Ureykat, ABD'li yetkililerin Ortadoğu turunun Batı Şeria'da Filistin yönetimini devirme ve bir siyasi rejim değişikliği girişiminin tanıtımı olduğunu vurguladı.

"Şu anda, Filistinli mültecileri misafir eden ülkelere doğrudan yardım yaparak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nı (UNRWA) ortadan kaldırmayı ve UNRWA'dan ayrı Gazze Şeridi için 'insani krizin çözümü' adı altında Gazze Şeridi için mali anlaşma yapmayı istiyorlar."

Ureykat, ABD ve İsrail'i "Gazze Devleti" söylemini pekiştirmek ve Filistin yönetimini düşürmek için Batı Şeria'da kargaşa çıkarmayı hedeflemekle suçladı.

Stratejik barış yapmak istediklerini, bunun yüksek çıkarları olduğunu belirten Ureykat, bunun başarılı olması halinde en çok Filistinlilerin istifade edeceğine, şu anki durumda ise kendileri kadar hiç kimsenin zarar etmediğine dikkati çekti.

Her barış planının uluslararası hukuk ve kararlar doğrultusunda bazı gereklilikleri olacağını kaydeden Ureykat, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" projesine işaret etti.
"ABD kendisini yalnızlaştırdı. Artık barış sürecinin bir ortağı değil. Radikal sağcı İsraillilerle ittifak ederek sorunun bir parçası haline geldi."

"Yüzyılın Anlaşmasının" ilk özelliklerinin ortaya çıkmaya başladığını ve bir apartheid rejiminin öngörüldüğünü belirten Ureykat, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ureykat, Filistin'e bir şeyleri dikte etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

"Dikteleri reddeden Filistinli yöneticileri gayrimeşru kabul ediyorlar, savaş açıyorlar. Eski Devlet Başkanı Yasir Arafat'a da aynı şeyi yaptılar. Bugün de Mahmud Abbas'a yapılan budur."

"Yüzyılın Anlaşması" adı verilen planı görüşmek üzere Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve Trump'ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, salı gününden itibaren Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail'i ziyaret etmişti.

Kaynak: AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.