Üretici, yeni cins mandalinayı sevdi

Üretici, yeni cins mandalinayı sevdi

Türkiye'nin 'narenciye deposu' kabul edilen Adana'da yeni ekilen cinslerle hasadı sezona yayılan mandalina sayesinde tüketici, iri, tatlı ve görüntüsü ile dikkat çeken ürünleri tüketmeye başladı.

Son yıllarda narenciye üreticisi rekolteyi ve pazar payını arttırabilmek için yeni cins mandalina, portakal ve limona yöneldi. Yeni cins mandalinalar ağustos ayının ortalarından itibaren iç ve dış piyasada yerini buldu. Tüketici, geçtiğimiz yıllarda tutmayan yeni cins Dobashi Beni'yi de tanıyıp tüketmeye başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yeni cins narenciye ürünleri ile üreticinin yüzünün gülmeye başladığını söyledi. Karademir, şöyle dedi:

"Mandalina hasadında üreticilerimizin yüzünü güldüren, ihracatçılarımızın önünü açan çok ciddi gelişmeler var. Bilindiği gibi eskiden yalnızca satsuma çeşidiyle dünya pazarında vardık. Bugün bizim için 15 Ağustos'tan itibaren başlayan yaklaşık Şubat ayının sonuna kadar mandalina çeşitleriyle pazardayız. Bugün itibari ile yapılan hasatlarda sonuçların hem pazar açısından, hem tüketim açısından, hem ihracat açısından çok güzel noktalara geldi." 

MANDALİN HASADI 9 AYA YAYILDI

Yeni cins narenciye ürünleri ile tüketicinin 9 ay piyasada yer bulduğunu belirten Karademir şöyle konuştu:

"İşin tüketim açısından doğrusu, turunçgilde Ağustos ayından başlayıp yaklaşık Mayıs-Haziran ayına kadar hasadın yapılması. Yani 8-9 ay içerisinde hem ülke pazarında, hem dış pazarlarda var olma mücadelesi vardır. Bunun doğrusu da budur. Satsuma ortalama Ekim ayının sonunda başlayıp, Aralık ayının sonu gibi hasadı biten bir çeşittir. Ama bugün özellikle üniversitemizin yaptığı çalışmalar bizim bölge üreticilerimizin ve bizim meslektaşlarımızın ziraat mühendisi danışman arkadaşlarımızın kombinasyonuyla yapılan çalışmalarda büyük aşamalar kaydedildi. 5-6 mandalina çeşidiyle beraber biz hasat sezonunu uzattık. Pazarda her dönemde var olma pozisyonundayız şuan. Bundan dolayı özellikle yeni çeşitlerin pazara girmesi bu konuda çok önem arz ediyor. Avrupa'da, Fransa'ya, Almanya'ya, İngiltere'ye şuan mandalinanın yanında portakal ve limon çeşitlerimizi de ihraç etmekteyiz."

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.