Ürdün'de 5 kişiden biri Suriyeli

Ürdün'de 5 kişiden biri Suriyeli

Ürdün Kralı II. Abdullah, bir bölgede çıkan istikrarsızlığın dünyanın her tarafını etkilediğini belirtti.

Ürdün Kralı II. Abdullah, bütün dünyanın küresel terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Paris'teki cinayetler, teröre karşı küresel savaş ihtiyacının bir başka örneğidir" dedi.

Kral Abdullah, iki günlük resmi ziyaretle geldiği Viyana'da Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından askeri törenle karşılandı. Tören sonrası iki liderin başbaşa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

Cumhurbaşkanı Fischer, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ekonomik ve siyasi ilişkiler başta olmak üzere, sığınmacı sorunu, DAİŞ terörü ve Suriye'de barış arayışlarını ele aldıklarını söyledi.

Ürdün'ün terörle mücadelede örnek ülke olduğunu ifade eden Fischer, işbirliğini daha fazla genişletmek için mücadele ettiklerini söyledi. Fischer, "Paris'teki saldırılar, bir kez daha terörle mücadele etmemiz gerektiğini gösterdi" dedi.

Kral Abdullah ise bir bölgede çıkan istikrarsızlığın dünyanın her tarafını etkilediğini belirterek, Ürdün'ün yaklaşık 4,5 yıldır sığınmacı sorunu ile karşı karşıya olduğunu, Avrupa'nın da sonunda bu sorunla yüz yüze geldiğini söyledi. Ürdün'de 1,4 milyon Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirten Abdullah, ülkede her beş kişiden birinin Suriyeli olduğunu aktardı.

Suriye'deki çatışmalara siyasal çözüm bulmak amacıyla yürütülen diplomatik çabaları desteklediklerini kaydeden Abdullah, Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı, birliği, mezhepçi olmayan, güvenilir ve kapsayıcı bir siyasal süreci destekleyeceklerini ifade etti.

Abdullah, dünyanın küresel terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, bu tehdide karşı küresel işbirliğinin gerekli olduğunu kaydetti. Paris saldırılarının ardından teröre karşı dünyanın bir araya geleceği konusunda iyimser olduğunu belirten Abdullah, "Son saldırılar, küresel terör tehdidiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Paris'teki cinayetler, teröre karşı küresel savaş ihtiyacının bir başka örneğidir" diye konuştu.

Son bir kaç yılda DAİŞ terör örgütünün Suriye ve Irak'ta 100 binin üzerinde Müslüman'ı öldürdüğünü belirten Abdullah, teröristleri cezalandırmak için dünyanın bütünsel bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Abdullah, insanlığı kurtarmak için nefret ve korku yayan terörle hep birlikte savaşılması gerektiğini vurguladı.

Kral Abdullah, yarın Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Christoph Leitl ile görüşerek, Avusturya Ürdün İş Toplantısı'na katılacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.