"Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı çarıklarını üretiyoruz"

"Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı çarıklarını üretiyoruz"

Adıyaman Halk Eğitim Merkezi bünyesinde usta öğretici olarak çarık üreten Mehmet Baltacı, unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatmaya çalıştığını belirtti.

Bir dönemin vazgeçilmezlerinden olan, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olan yemenicilik sanatını tekrar yaygınlaştırmaya çalışan Adıyaman Halk Eğitim Merkezi bünyesinde usta öğretici olarak çarık üreten Mehmet Baltacı, "Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı çarıklarını üretiyoruz." dedi.

40 öğrencisi olduğunu belirten Baltacı "Osmanlı el sanatlarından olan, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı çarıklarını üretiyoruz. El emeği göz nuru çarıklarımız, şu anda Kadın Gençlik Merkezi, Halk Eğitim Merkezi ve Valilik bünyesinde üretilmektedir. Biz, Milli Eğitim'e bağlıyız. Kadın Gençlik Merkezi'nde şu anda 40 talebemiz var. Yoğun ilgi var bu sanata. Osmanlı çarıkları dediğimiz bir yemeni, üç günde tamamlanıyor." ifadelerini kullandı.

“Doğal ve sağlıklı bir üründür”

Yemeni yapımında farklı derileri kullandıklarını vurgulayan Baltacı, "Orijinal tabak derisi kullanıyoruz. Çok sağlıklı ve doğal bir üründür. Ayakta terleme yapmaz, mantar oluşturmaz. Türkiye'de şu anda bu el sanatını devam ettiren 5-6 usta kaldır." ifadelerini kullandı.

Bu sanatı ayakta tutmak için devletin desteğinin olduğunu ifade eden Baltacı, "Yemeni sanatını ayakta tutmak için günümüzde Halk Eğitim Merkezi ile Valilik bünyesinde çalışıyoruz. Vatandaşımız yemeniyi bilmiyor. Sadece Antep'te ve Maraş'ta var diye biliyorlar. Oysa Adıyaman, önemli bir yemeni üretim merkezidir. Türkiye'nin en büyük imalathanesi bizdedir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.