Üniversiteli işsizler artınca meslek liselerinin değeri arttı

Üniversiteli işsizler artınca meslek liselerinin değeri arttı

Türkiye’de her geçen gün artan diplomalı işsiz sayısı meslek liselerinin değerini artırdı.

 Özellikle üniversitelerden mezun olduktan sonra lisans diplomasına sahip pek çok gencin iş bulamaması geleceğini planlamak isteyen gençleri meslek liselerine yönlendirdi.

 Aydın’da 1985 yılında eğitime başlayan Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi bir fabrika gibi çalışırken, okul çalışmak isteyen her mezununa iş garantisi veriyor. Fabrika gibi çalışan okulda öğrenciler bölümlerinden mezun olunca sanayide kendi dallarında istedikleri yerde işe başlayabiliyor. 

Türkiye’de en büyük sıkıntının işsizlikten ziyade kalifiye eleman olduğunu belirten Aydın Esnaf ve Sanatarkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, yaşanan iş sıkıntısının en büyük nedenlerinden birinin sadece teorik eğitime ağırlık verilip uygulamaya ağırlık verilmemesi olduğunu belirtti. Türkiye’de eğitim sisteminde uygulamaya daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Çetindoğan, “Tornavida tutmamış mühendis, saban görmemiş ziraatçı, harç görmemiş ve bu işlerle iştigal etmeyip sadece diploma almış pek çok mühendis hayatın gerçekleri karşısında işle yüzleştiklerinde ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Oysa her birim kendi alanında uygulamalı olarak eğitim verip gençleri yetiştirirse hiçbir gencimiz hayata atıldığında iş sıkıntısı yaşamaz. Aydın’da çıraklık eğitimden ya da Meslek Lisesi’nden pişip diplomasını almış çalışmak isteyen hiçbir gencimiz iş sıkıntısı yaşamıyor. Eğer bir ülkede üniversite mezunu işsiz, meslek lisesi ve çıraklık okulu mezunları iş buluyorsa eğitim sistemi sorgulanmalıdır” diye konuştu.

Yaklaşık 50 dönüm alan üzerine kurulu 141 öğretmen ile 1978 öğrencinin eğitim gördüğü okulda bilişim teknolojilerinden, motora, metal teknolojilerinden mobilya dekorasyona kadar her alanda eğitim veriliyor. Öğrencilerin yetenek ve kabiliyetlerine uygun olarak alanı seçtiği okuldan mezun olar, diplomalarını alır almaz işe başlarken okul öğrencileri artık kendilerini daha güvende hissettiklerini belirttiler. Okul öğrencilerinden Anıl Salcı, İrfan Yıldırım ve Ahmet Can Kavas isimli öğrenciler “İlk etapta puanlarımızın düşük olmasından dolayı bu okula kayıt yaptırırken üzüldüğümüz olmuştu. Üniversite mezunlarının işsiz gezdiğini görüp bizim mezun olan arkadaşların hemen işe başladığını görünce iyi ki bu okula kayıt yaptırmışız diyoruz. Türkiye’de iş ile ilgili endişesi olmayan şanlı öğrenciler arasındayız” diye konuştular. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.