Üniversite'de askerlik tecili kaç yıldır? Askerlik tecil nedenleri nelerdir?

Üniversite'de askerlik tecili kaç yıldır? Askerlik tecil nedenleri nelerdir?

Üniversite okuyan bir kişi kaç yıl askerliğini tecil ettirebilir? Tecil nedenleri nelerdir? Haberimizden öğrenebilirsiniz.

ASKERLİK TECİL ETTİRME

Askerlik tecil işlemleri tabi ki askerlik şubelerinde yapılmaktadır. Kişinin yoklama süresi içerisinde yapacağı başvuru askerlik şubesi tarafından değerlendirilir ve tecil işlemine uygun olup olmadığı karara bağlanır. Her hangi bir sebepten dolayı tecil işlemi kapsamında olduğunu düşünen kişiler ,  bununla ilgili bütün resmi belgeyi askerlik şubesiyle paylaşmalıdırlar. Askerlik şubesine başvuru sırasında bu belgelerin sunulmasıyla birlikte askerlik şubesi gerekli yönlendirmeleri yapacak veya gerekli kararı alacaktır.

Eğer sağlık sebebinden dolayı ertelemesini gerektirecek bir durum varsa askerlik şubesi bu konuda kendisine kanunen tanınmış olan inisiyatifi kullanabilir ya da kişiyi askeri hastaneye tetkik için yollayabilir ve askeri hastaneden bununla ilgili karar gelebilir. Kişinin kendi imkânlarıyla sivil ya da devlet hastanelerinden aldığı raporların bu konuda bağlayıcılığı yoktur.

Öğrenim durumlarından dolayı tecil işlemine başvurmak isteyen kişilerin öğrenim durumlarını gösterir bütün belgeleri askerlik şubesine sunmaları gerekmektedir. Yapılacak başvuru sırasında askerlik şubesine sunulacak belgelerin mutlaka okuldan onaylı suretlerinin olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bununla birlikte öğrencilerin veya başka alanda öğrenim gören kişilerin öğrenim durumlarından dolayı yapacakları tecil işlemleri ile ilgili olarak mutlaka yoklama işlemlerinin yapılması gereken yoklama süresi içerisinde başvuru yapması gereklidir. Bu süre içerisinde yapılmayan başvuruların geçersiz olma riski yüksektir. Bunun dışında tecil işlemi için süresinde yapılmayan başvurulardan doğan durumlarda kişiler yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşebilir.

ASKERLİK TECİL NEDENLERİ
 

Askerliğin tecili konusu 1111 sayılı  kanunun 35. maddesinde erteleme başlığı altında incelenmiş ve ayrıntılı olarak hükme bağlanmıştır. Özellikle Yüksek Öğretim konusundaki tecil işlemleri 35. maddenin c bendinde tanımlanmıştır.

Askerliğin tecilli ertelenmesi için birçok sebep bulunabilir. Bununla ilgili olarak sağlık sebepleri, doğal afet gibi nedenler olabileceği gibi kişinin kendinden kaynaklanan eğitim, sağlık, ailevi nedenler olabilir.

En yaygın tecil sebebi eğitimdir. Eğitimdeki tecil sebepleri  içerisinde en önemli sebep yüksek öğretime devam ve daha sonraki aşamalarına devam olarak karşımıza çıkmakta. Yüksek öğretime devam ederken kişiler için en üst yaş sınırı 29 olarak öngörülmüştür. 29 yaş sınırını aşmamak kaydıyla kişilerin yüksek öğretime devam ettiği sürece tecilleri yapılabilmektedir.

ÖĞRENCİLER KAÇ YAŞINA KADAR ASKERLİĞİ TECİL ETTİREBİLİR?
 

Öğrenciler askerliğini üniversite öğrencisi olmak şartıyla 29 yaşına kadar tecil ettirebilir. 29 yaşını doldurupta hala üniversite öğrencisi olarak kaydı süren kişilerin gerekirse kayıtları dondurulur ve askerlik hizmetine alınması söz konusu olur. Zira kanundaki  öngörülmüş en üst yaş 29 ‘ dur. Üniversiteyi bitirip bütün ilişiğini kestikten sonra  kişinin 2 yıl daha tecil hakkı yasada tanımlanmıştır. Bunun dışında lise ve dengi okul mezunlarının 3 yıl tecil hakkı mevcuttur. Staj, yüksek Lisans, mastır, doktora gibi programlardan mezun olanların ise 1 yıl tecil hakkı vardır. Staj, yüksek lisans, doktora gibi programlarda üst yaş sınırı 35 yaş olarak tanımlanmıştır. 35 yaşında hala aynı eğitime devam eden kişiler varsa bu kişiler 35 yaşını doldurduklarında askerlik tecil hakkını kaybedip askere gitmek zorundadırlar.

Yurtdışında öğrenim gören kişilerin askerlik işlemleriyle ilgili olarak tecil haklarının bulunabilmesi için en önemli  ve temel husus kanunda o kişinin yurtdışında eğitim gördüğü kurumun denkliğinin alınmış olmasıdır. Denkliği alınması durumunda bu yabancı kurumlarda eğitim gören kişilerin tecil hakları mevcuttur.

Bunun dışında 2. üniversiteye veya mezun olduğu üniversitenin denk veya aşağısında bir eğitim kurumunda eğitime başlayan kişilerin bu eğitimden dolayı tecil hakları bulunmamaktadır. Çift ana dal veya yan dal gibi programlarda eğitim gören kişilerin çift ana dal ve yan dal programlarından dolayı uzayan eğitim sürelerinin değerlendirilmesiyle ilgili mutlaka askerlik şubelerine bilgi vermeleri ve başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kişilerin eğitim durumlarıyla ilgili yoklama işlemleri sırasında ve süresi içerisinde askerlik şubelerine tam ve eksiksiz bilgi ve belge ile başvurmaları gerekmektedir.

 ASKERLİK TECİL BOZMA İŞLEMİ
 

Askerlik tecilinin bozdurulması işlemi askerlik şubelerinde yapılır. Kişi her hangi bir sebepten dolayı süresi içerisinde tecilini bozdurabilir. Bununla ilgili olarak karar verme yetkisi tabi ki askerlik şubelerine aittir. Kişi tecilini bozdurduktan sonraki en yakın celp yani sevk döneminde sevk işlemlerini yapar ve birliğine katılmak üzere sevk olur. Bununla ilgili olarak kişinin yapacağı şey tecilinin bozulmasına neden olacak sebepleri ortaya koyacak belgelerdir. Öğrenim süresinin bitmesi , öğrenim kurumuyla ilişiğin kesilmesi , sağlık sebebinin ortadan kalkması  veya mecburi sebebinin ortadan kalkması gibi birçok nedenden dolayı verilmiş olan tecil kararlarının bozulması için yine bu kararın bozulmasını gerektirecek halin resmi belgeyle ortaya konulması gerekmektedir.

Kişinin yaptığı tecil bozma başvurusunu askerlik şubelerinin kabul edip etmeyeceği konusunda kriterlere göre serbesttir. Bunun tecil bozma işleminin yapılması her zaman zorunlu değildir. Kişinin  tecil bozma işlemi yapıldıktan sonra kişi derhal birliğine alınmaz. Kişinin celp döneminin gelmesi ve sevk işleminin yapılması beklenir.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.