UNICEF'ten Burundi uyarısı

UNICEF'ten Burundi uyarısı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), siyasi şiddet, yetersiz beslenme, sıtma ve kolera tehditlerinin Burundi'yi büyük bir krizin eşiğine getirdiği uyarısında bulundu.

Guardian gazetesinin haberine göre, UNICEF'in Burundi Temsilcisi Bo Viktor Nylund, hali hazırda devam etmekte olan şiddetin, ülkenin gıda durumunu daha da kötüleştirdiğini, kurumlara zarar verdiğini ve uluslararası bağışçılardan sağlanan bazı fonların geri çekilmesine neden olduğunu belirtti.

Nylund, krizden önce, küresel açlık indeksi verilerine göre zaten dünyanın en aç ülkesi olarak belirlenen Burundi'nin sağlık sisteminde de ciddi çatırdamalar olduğunu söyledi.

UNICEF'in geçen yıl, temel sağlık ihtiyaçları konusunda büyük eksikliklerin yaşandığı ülkedeki hamile kadınlara ve çocuklara ilaç sağlanmasına müdahale etmek zorunda kaldığını ifade eden Nylund, ülkedeki sağlık imkanlarının yüzde 58'inin dış bağışçılara bağımlı olduğuna işaret etti.

Bağışçıların Burundi'ye yardım parası aktarmak için yeni yollar aramaya başladığını söyleyen Nylund, ülkenin yaklaşık 400 milyon dolar finansman ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Nylund, Burundi'nin finansman eksikliğine rağmen, Tanzanya sınırına kadar yayılmasından korkulan kolera salgını ve El Nino'nun yol açtığı sıtma vakalarındaki artışla mücadele edeceğini vurguladı. 

Başkent Bujumbura'da geçen aralık ayında, 130 kişinin öldüğü iddia edilen şiddet olaylarının akabinde cinsel taciz olaylarının da arttığı değerlendirmesinde bulunan Nylund, komşu ülkelere sığınan halkın ülkeye geri dönemediğini ifade etti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve ülkede 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de Nkurunziza'nın tekrar aday olmasına yeşil ışık yakmıştı. Şiddet olaylarına rağmen 21 Temmuz'da yapılan seçimde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza görevini sürdürüyor.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları Nkurunziza'nın tekrar aday olmasını protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü.

BM verilerine göre ülkede olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yüzlerce kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı. Son 10 ayda 245 bin Burundili komşu ülkelere sığındı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.