UNESCO’nun Halep raporu: Tarihi binaların yarısı zarar gördü

UNESCO’nun Halep raporu: Tarihi binaların yarısı zarar gördü

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Suriye’deki iç savaş yüzünden Halep’teki antik kentteki tarihi binaların yarısından fazlasının zarar gördüğü, yüzde 10'unun ise tamamen tahrip olduğu tespitinde bulundu.

UNESCO ve BM’nin Eğitim ve Araştırma Birimi (UNITAR), UNESCO koruması altında olan Halep’teki antik kent ile ilgili yayınladığı kapsamlı raporu bugün kamuoyu ile paylaştı.

Raporda, Halep’in antik kenti diye anılan bölgedeki tarihi 518 taşınmazın durumuyla ilgili rapor, 5 yıldır süren iç savaşın yıkımını bir kez daha gözler önüne koydu.

Uydu üzerinden yapılan araştırma

UNESCO ve UNITAR uzmanları, içinde tarihi Ulu Cami, (Ümeyye Cami), Kale içi ve diğer tarihi binaların gördüğü yıkımı, uydu aracılığıyla alınan fotoğraflar ve görüntüler üzerinden tespit etti.

143 sayfalık raporda, 2013 yılında UNESCO’nun kültürel mirasın tehlikede olduğu listeye dahil edilen antik kentin restorasyonu için somut öneriler de yer alıyor.

Tarihi MÖ 3000'li yıllara uzanan Halep Kalesi'nde Mezepotamya devletleri, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Arap hakimiyeti, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mirdasiler, Ukayliler, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu devirleri yaşandı.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.