Umutla açıldılar, umduklarını bulamadılar

Umutla açıldılar, umduklarını bulamadılar

1 Eylül'de sezona başlayan Güney Marmara ve Kuzey Ege balıkçıları beklediğini alamadı.

Güney Marmara ve Kuzey Ege'de faaliyet gösteren balıkçılar, sezona başladıkları 1 Eylül'den bu yana umduklarını bulamadı. Balıkçılar, deniz suyu sıcaklıklarının iyice azalıp balıkların bollaşmasını bekliyor.

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonun şimdiye kadar bekledikleri gibi geçmediğini söyledi.

Özellikle Karadeniz'den Marmara Denizi'ne göç eden balık sürülerinin popülasyonlarında ciddi azalma olduğunu belirten Özkurnaz, "Balıkçılar olarak, gırgır ve trol işletmecilerinin yasaklara mümkün olduğunca daha çok uymasını istiyoruz" dedi.

"Hamsi, istavrit ve sardalyada bu yıl dengesizlik var"

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık da "palamut ve lüfer sezonu"nda bulunmalarına rağmen bu deniz ürünlerinin yeterince çıkmadığı bilgisini verdi.

Şu anda sadece hamsinin bol miktarda avlandığına değinen Işık, "Hamsideki durum da değişken. Olumsuz hava koşulları nedeniyle düne kadar üç günde az hamsi çıktı ve kasası 60-100 liradan satıldı. Dün ise kasası 35 liradan satıldı" ifadelerini kullandı.

Bandırma ve Çevresi Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Harun Önen, sezon başında 10 liraya kadar düşen palamudun adet fiyatının, son günlerde 30 liraya çıktığını aktardı.

Deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle palamut ve diğer balıkların serin sulara hareket ettiğini vurgulayan Önen, "Deniz suyu sıcaklılarının düşmesiyle palamut popülasyonunda artış olacağını umut ediyoruz. Bugüne kadar palamut ve lüfer, beklentileri karşılamaktan çok uzak" değerlendirmesinde bulundu.

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak ise "Bu yıl hala istediğimiz kadar balık çıkmadı. Balık çeşitlerinde hayal kırıklığı yaşadık. Palamut bu yıl geçen seneye oranla az. Zaten palamut, geçen yıl da azdı. Şimdilerde lüfer başladı ama onda da istediğimiz kadar tutamıyoruz. Hamsi, istavrit, sardalyada ise bu yıl bir dengesizlik var" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.