Umut yolcularına nefes oluyorlar

Umut yolcularına nefes oluyorlar

Daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışanların en sık kullandığı güzergahlar arasındaki Ege Denizi'nin birçok noktasında 24 saat görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, yabancı uyrukluların yaşama tutunmasını sağlıyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ve Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, Avrupa'ya ulaşmak isteyen Suriyeliler başta olmak üzere Iraklı ve Afganistanlıların en fazla tercih ettiği güzergahlar arasında yer alıyor.

Göçmen kaçakçıları tarafından bölgeye getirilen aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yabancı uyruklular, hava koşullarına aldırış etmeden yasa dışı yollardan Midilli Adası'na gitmek için büyük çaba sarf ediyor.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekipler, çoğu zaman bu kişilerin zor zamanlarında yanında oluyor.

Yaz kış, gece gündüz demeden Ege Denizi'nin dalgalı sularında, olumsuz hava şartlarında amansız bir mücadele örneği sergileyen sahil güvenlik ekipleri, bazen bir yaşlının bazen de 2 aylık bir bebeğin yaşama sarılmasında rol oynuyor.
AA ekibinin de yer aldığı bir operasyonda yabancı uyrukluların kötü hava şartlarında Ege Denizi'nde zor durumda kaldıklarına dair ihbarı değerlendiren ekipler, botla kısa sürede Küçükkuyu Limanı'ndan ayrılarak Midilli Adası açıklarına hareket etti.

Ekipler, rüzgarın saatte 80 kilometre hıza ulaştığı, dalgaların 3-4 metreyi bulduğu denizde Behramkale köyü Yeşil Liman mevkisinden denize açılan yabancı uyrukluları belirledi. .
Siren çalarak bota yanaşan ekipler, halatları ve can yeleklerini hazırladı. Bot komutanının İngilizce, Arapça ve Türkçe, "botun durdurulması ve sakin olunması" konusunda sık sık anons yapmasının ardından halat atılan şişme bot, sahil güvenlik gemisinin yanına yanaştırıldı. Önce bebek, çocuk, kadın ve yaşlıları bota alan sahil güvenlik ekipleri, daha sonra diğerlerini kurtardı.
Soğuktan etkilenenlere battaniye veren görevliler, ikinci bir bot tespit ederek kısa sürede ona da ulaştı.

- 2 aylık bebek ve annesi kurtarıldı

Botta bulunanlar arasında yer alan Afganistan uyruklu 18 yaşındaki Şefika Caferi ile  iki aylık bebeği Muhammed Taha, yaşanan dramın geldiği aşamayı ortaya koydu.
Bebeği ve annesini kurtarmanın sevincini yaşayan görevliler, tüm yabancı uyrukluların kurtarılmasının ardından rotayı yeniden Küçükkuyu'ya çevirdi.
Sahil güvenlik botunun güvertesindeki bebek, çocuk ve kadınların soğuktan etkilenmesini önlemek isteyen bir görevli, bu kişileri kamaralara indirdi.

- Çocukların yüzü, yiyeceklerle güldü

Zorlu bir yolculuğun ardından Küçükkuyu Limanı'na ulaştırılan yabancı uyruklulara battaniye dağıtılarak ısınmaları sağlandı ve gıda desteği verildi. Poğaça, meyve suyu ve muz verilen çocukların sevinci yüzlerine yansıdı.
Afganistanlı Muhammed Eyüp ile Muhammed Khan, ülkelerindeki zor şartlardan kaçarak daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak için bu yolu tercih ettiklerini söyledi.
Eyüp ve Khan, Türk yetkililerinin kendilerine gösterdiği ilgi ve yardımdan dolayı teşekkür etti.
Afganistan uyruklu Şefika Caferi da bebeğiyle iki hafta önce yola çıktığını, hedefinin Avrupa ülkelerine ulaşmak olduğunu dile getirdi. 
Limanda ıslak elbiseleri çıkarılan ve yeni giysiler verilen yabancı uyruklular, Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.