Umut vaadeden gençler: İstanbul trafiğinden enerji üretiyor

Umut vaadeden gençler: İstanbul trafiğinden enerji üretiyor

Sürdürülebilir enerji konusunda Türkiye'de yapılan dikkat çekici yatırımlardan biri İstanbul'daki toplu taşıma duraklarında gizli.

İstanbul'da yaşıyorsanız ve metrobüs kullandıysanız otobüs yolları ve durak kenarlarındaki elektrik üreten rüzgar türbini düzeneklerini görmüş olabilirsiniz.

Enlil Dikey Eksenli Rüzgar Türbini, İstanbul teknik Üniversitesi (İTÜ) araştırma görevlileriyle Devecitech adlı start-up şirketle ortaklaşa geliştirildi.

Enlil'lerin çalışma mantığı aslında çok basit. İstanbul caddelerinde, özellikle de E-5 otoyolu üzerinden geçen araçların açığa çıkardığı rüzgardan ve bu silindirlerin üzerindeki güneş panellerinden elektrik elde etmek.

İBB'nin yer desteği çok önemliydi. Projemiz bir anda LinkedIn'de 100 milyondan fazla paylaşıldı. Haritada adını bile bilmediğim ülkeler Enlil projesinin reklamını yapmaya başladı.

Enlil projesi fikrinin üniversite yıllarında aklına geldiğini belirten Kerem Develi, projeyle ilgili euronews'e şunları dile getirdi:

"Evim Fenerbahçe'deydi ve metrobüsle Yenibosna'ya gidiyordum. Yol 1.5 saat sürüyordu. Çok vaktim vardı. Düşünmeye de çok fırsatım oluyordu. Bir gün metrobüsle giderken bir tahliye kapakçıklarının hareket ettiğini gördüm ve "Ben bu rüzgarı kulanırım" dedim. Bir patent dosyası nasıl yazılır onu öğrendim. Ve sonra dedim ki ben bunu üretirim. Çevremdekiler, hocalarım git iş bul çalış bu start-up olaylarına girme dedi. Ben aslen inşaat mühendisiyim ancak teknolojiye ve sürdürülebilir enerji gibi konulara çok meraklıyım."

"Bu sebeple önce tasarımı öğrendim, elektrik elektronik kısmını öğrendim işin. Rüzgar türbinini odamda yaptım. Evde tabi 2 metrelik bir alet çok hoş durmuyordu. Sonra melek yatırımcı bulmak için bir girişimcilik yarışmasına katıldım ve kabul aldım. Ancak deyim yerindeyse benimle alay ettiler. Sen bu işi yapamazsın dediler. Ve o yarışmadan elendim. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bir yer tahsis etmelerini istedim projem için. Çok ilgilendiler ve bana Edirnekapı'da bir yer verdiler. Testlerini orada yaptım türbinin ve bir video çekerek bu görüntüleri LinkedIn'e koydum. Ondan sonra enteresan bir şey oldu. Bu görüntüler bir anda yüzbinlerce ve sonra milyonlarca kez tıklandı ve paylaşıldı. BCC'de ismini harita bilmediğim ülkelerin sitelerinde haberler çıkmaya ve paylaşılmaya başlandı. Toplamda paylaşım sayısı 100 milyonu geçti. O dönemde dünyada en çok paylaşılan start-up olduğumuzu düşünüyorum. Ancak elbette bu kadarını düşünmüyorduk." diye konuştu.

1 Enlil, 2 evin günlük enerji ihtiyacını karşılıyor

Yoldan geçen araçların açığa çıkardığı rüzgar, kulağa çok güçlü bir kinetik enerji gibi gelmeyebilir. Ancak Enlil'lerin üzerindeki dik, ince demir pervaneler saatte 1 kilovat elektrik enerjisi üretebiliyor.

Bu dikey türbinlerin üzerinde bir de güneş panelinden elektrik elede eden farklı bir sistem daha var. Her bir Enlil, Türkiye'de 2 evin elektrik enerjisini karşılayabiliyor.

Modern tasarıma sahip ENLIL türbinlerinin ömrü yaklaşık 20 sene. Enlil'lerin basit ve dayanıklı tasarımı gelecekte ömürlerini daha da uzatabilir. Türbinlerin montajı ve sabitlenmesi de oldukça kolay.

Enlil'lerin üzerindeki mini türbinler hareket eden araçların yanına yerleştirilebilecek kadar küçük ve bir rüzgar türbini için oldukça az yer kaplıyor. Bu sebeple geleneksel rüzgar türbinlerinin hiçbir şekilde giremeyeceği alanlara girerek, şehir sokakları, caddeler ve hatta binalar üzerine bile kurulabiliyor. Nakliye ve montaj açısından da oldukça kullanışlı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.