Uluslararası Kur’an sempozyumu başlıyor

Uluslararası Kur’an sempozyumu başlıyor

Yeni Ümit Dergisi’nin organize ettiği "Kur'ân ve Bilimsel Hakikatler" sempozyumu 26 Haziran 2010 Cumartesi günü başlıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Dini İlimler ve kültür Dergisi Yeni Ümit’in organize ettiği "Kur'ân ve Bilimsel Hakikatler" başlıklı sempozyum 26 Haziran 2010 Cumartesi günü FKM’de (Fırat Kültür Merkezi) başlıyor.
Sempozyumda, Kur’ân ve modern bilimler arasındaki mutabakat noktaları değişik açılardan sahasının uzmanı akademisyenler tarafından ele alınıp işlenecek.

Dergi tarafından yapılan açıklamada Sempozyumun hedefi ve konsepti şöyle belirkendi:
1.Temel maksadı Allah’ın varlığı, birliği, peygamberlik hakikati, öldükten sonra dirilme, kulluk, dünyada semavi eksenli yaşayarak ebedi saadeti kazanma olan Kur’an’ın ilmî ve teknolojik gelişme ve buluşlara  ehemmiyet ve kıymet derecelerine göre işaret ve remizlerde bulunduğunu hatta ulaşabilecekleri ufukları göstererek teşvik ettiğini,
2.Kur’an-ı Kerîm’in her hususta olduğu gibi ilim ve teknik sahasındaki gelişmelerde de rehberlik edip ufuk gösterdiğini dolayısıyla Kur’an’ın hem din hem de ilim sahasında rehber olduğunu,
3.İlmî gelişmelere işaret eden ayetlerin Yüce Allah’ın marifet ve azametine delalet maksadıyla zikredildiğini,
4.İlmi hakikatlere işaret eden ayetlerin çok zengin mana katmanlarına sahip olduğunu, her devir insanının ulaştığı ilim ve teknoloji seviyesine göre ondan bir mana anladığını, bu itibarla bu tür ayetleri ifadenin enginlik ve esnekliğini nazara alarak anlamını daraltmadan ele almanın lüzumunu,
5.İlmî gelişmeleri Kur’an’a uygunluğu ölçüsünde ele almak, her zaman yanlışlanma ihtimali olan teorileri sabit hakikatler gibi kabul ederek Kelam-ı Ezelî’yi ona imale etmemek,
6.Kevnî ayetlerin ilmî gelişmelere ufuk ve ışık gösteren aşkın ve icmali bir bilgi kaynağı olduğuna dikkatleri çekmektir.

26 Haziran’daki program saat 10.00'da Piyale Paşa Camii İmamı Hafız İshak Danış'ın okuyacağı Kur'ân-ı Kerim tilâvetiyle başlayacak. Ardından Prof. Dr. M. Râtib Nablusi ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun açılış konuşmaları var. Prof. Dr. Zağlul en-Neccar’ın açılış tebliği ile sempozyuma ara verilecek.

Başkanlığını Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’nun yapacağı ve 14.30'da başlayacak olan ilk oturumda Prof. Dr. Suat Yıldırım "Fennî İ’caz’ın Dinî Temeli”, Prof. Dr. Ömer Çelik "İfrat ve Tefrit Arasında Kur'ân ve İlmî Gelişmeler” üzerine tebliğlerini sunacaklar.

16.20'da başlayacak olan ikinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Önkal yapacak. Bu oturumda Prof. Dr. İrfan Yılmaz "İlk İnsanın Yaratılışı", Prof. Dr. Adnan Yüksel ise "Anne Karnında Çocuğun Yaratılması" üzerine konuşacak isimler.

Kur'ân ve Bilimsel Hakikatler Sempozyumu’nun Pazar günkü programı dört oturumla gerçekleşecek.

Saat 10.00'da Prof. Dr. Ahmet Coşkun'un başkanlığındaki ilk oturumda Prof. Dr. Yunus Çengel "Mucize-Fizik Kanunları İlişkisi", Prof. Dr. Osman Çakmak "Kur’ân’da Uzay ve Zaman ; Karadelikler ve Kıyamet” üzerine tebliğ sunacaklar.

Diğer oturumlar sırasıyla şu şekilde:

11.50'de oturum başkanı Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Prof. Dr. Veysel Güllüce, “Bediüzzaman Said Nursî’nin Bilimsel Tefsir Anlayışı”, Prof. Dr. Nihat Temel, “Yaratılış ve Su”.

Beşinci oturum: Oturum Başkanı: Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan, Prof. Dr. Hüseyin Zayid (Fas), “Su ve Bitkiler”, Prof. Dr. Abdülmecid Belabid (Fas), “Buğdayın Başakta Muhafazası”.

Altıncı Oturum: Oturum Başkanı: Prof. Dr. Abdurrahman Elmalı, Prof. Dr. Şenol Dane, “Kur’ân’da İşitme ve Görme”, Prof. Dr. H. Murat Özler, “Arzın Uçlarından Eksiltilmesi”

Program, Prof. Dr. Suat Yıldırım ve Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’nun 18.30’da yapacakları değerlendirme konuşmalarıyla sona erecek.

kuran_sempozyum2.jpg