Uluslararası Af Örgütünden insan hakları ihlallerine son verme çağrısı

Uluslararası Af Örgütünden insan hakları ihlallerine son verme çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, Svaziland'e "insan hakları ihlallerine son verme" çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütünce Svaziland Krallığı'nın 47. bağımsızlık yıl dönümünde yapılan açıklamada, 1938 tarihli "Fesat ve Tahrik Edici Faaliyetler" ve 'Terörizmi Önleme" maddeleri gereğince, ülkede ifade özgürlüğü ve muhalif seslerin baskı altında olduğu bildirildi.

Ülkedeki siyasi açıklığı ve insan haklarını savunanların sürekli mahkum edildiği belirtilen açıklamada, aynı zamanda hükümetin, ceza adaleti sistemini, insanları suçlamak ve yaftalamak için kullandığı kaydedildi. Açıklamada, muhalefet partisi lideri Mario Masuku ve 13 siyasi aktivistin bu yasalar nedeniyle adli tatbikatla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Svazi yetkililerine, baskıcı yasaları uygulamaktan vazgeçme çağrısında bulunulan açıklamada, insan hakları savunucuları ve siyasi aktivistlere karşı yapılan suçlamaların geri çekilmesi istendi.

Uluslararası Af Örgütü Güney Afrika Ülkeleri Direktörü Deprose Muchene, "İronik olan şu ki Svaziland, Britanya'dan bağımsızlığının 47. yılında hala sömürgeci rejimin yasalarını kullanarak, muhalefeti susturmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Muchene, Svazi yetkililerine seslenerek, ülkedeki insan hakları savunucuları ve siyasi muhaliflerin yargılanmalarına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Britanya'nın himayesine 1903'te giren Svaziland, 6 Eylül 1968'de bağımsızlığını kazandı. Svaziland, 1986'dan bu yana Kral 3. Mswati tarafından yönetiliyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.