Uluslararası Af Örgütü'nden ABD Kongresi'ne soruşturma çağrısı

Uluslararası Af Örgütü'nden ABD Kongresi'ne soruşturma çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin insansız hava aracı programı hakkında ABD Kongresi tarafından soruşturma açılmasını istedi.

The Intercept adlı internet sitesinin gizli bir kaynağın belgelerine dayandırarak ABD ordusunun İHA saldırılarının yüzde 90'a yakın hedeflerini tutturamadığına ilişkin araştırma yazısının ardından Uluslararası Af Örgütü, Kongre'den Başkan Barack Obama'nın İHA programının soruşturulmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Güvenlik ve İnsan Hakları Program Direktörü Naureen Shah yaptığı açıklamada, "Bu dokümanlar, tanımlanamayan insanların cinayetlerini meşrulaştırmak için onları 'savaşçı' olarak sınıflandırmak dahil, ABD'nin sistemli bir şekilde uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda ciddi kaygılara yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Shah ayrıca bu ifşaların kongre soruşturması gerektirdiğini vurgulayarak, İHA saldırılarının gerçek etkisinin halktan gizlendiğini ve hızlı şekilde genişleyen programın yanlış karakterize edildiğini belirtti.

Stanford Üniversitesi Anayasal Haklar Merkezi avukatı ve "İHA'lar Altında Yaşamak" adlı çalışmanın yazarlarından Omar Shakir de "Yeni yayınlanan dokümanlar, İHA programıyla ilgili ne oranda kasıtlı yanıldığımızı gösteriyor" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.