Ultra Ortodoks Yahudiler, fetva alınca Covid-19 aşısı olmaya başladı

Ultra Ortodoks Yahudiler, fetva alınca Covid-19 aşısı olmaya başladı

Kudüs'te Ultra Ortodoks Yahudilerin yaşadığı Har Nof semtindeki sinagogun duvarında asılı, bir posterde "Covid-19'dan ölen dört çocuk annesi hamile Osnat Ben Sheetrit'in adı ve ruhu için aşı olun" yazıyor.

Bu mesaj, koronavirüsten en fazla etkilenen ve çoğu seküler İsrailli tarafından, karantina kurallarını görmezden gelerek salgının uzanmasına sebep olmakla suçlanan İsrail’deki 1,2 milyon Ortodoks Yahudiye yönelik sağlık bakanlığının yürüttüğü aşı kampanyanın bir parçası.

İsrail'de Haredim olarak bilinen aşırı dindar toplum içindeki enfeksiyon oranı, salgının patlak verdiği günden bu yana ilk kez ulusal ortalamanın altına düştü.

Hahamların fetvası ile aşılanma oranı aniden yükseldi

Şiddetli hastalık vakaları azaldı ve aşılanma oranı da yüzde 72'ye yükseldi.

Ancak bu rakam, ülke genelinde yüzde 86 seviyesindeki ulusal oranın hala altında.

Aşı olmayı kabul edenlerin oranındaki ani artış, kimilerine göre kendi toplumlarında devletten çok daha fazla etki ve yetkiye sahip önde gelen hahamlarının aşıyı onaylama kararının ardından geldi.

İsrail'in en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Clalit şirketinden yetkili Ran Balicer, hahamlarla ve halkla oturup sohbet ettiğini dile getiriyor.

Ran Balicer, "Sonuç olarak; hahamlar aşının güvenli ve etkili olduğu ve alınması gerektiğine dair hüküm (fetva) beyan ettiler." diyor.

Fetva kararı, virüsün fena halde etkilediği Haredim topluluğu için bir dönüm noktası oldu.

Zira verilere göre, şubat ayında 60 yaş üzerindeki her 100 ultra Ortodoks Yahudiden biri, Covid-19'dan dolayı hayatını kaybetti.

İsrail merkezli Weizmann Bilim Enstitüsü'nden veri bilimi uzmanı Eran Segal'e göre, İsrail’in 9,3 milyon nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Haredim toplumu, teyit edilen toplam 800 bin koronavirüs vakasının yüzde 28'ini oluşturuyor.

euronews 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.