Ulaştırma Bakanı Wikipedia engelinin arka planını anlattı

Ulaştırma Bakanı Wikipedia engelinin arka planını anlattı

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan "Wikipedia’ya erişim engeli getirilmesinin birincil nedeni, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiğine yönelik içerikler ve yanlış yayındır. Vergi mevzuatına yönelik de taleplerimiz var. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor."

Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ve tüm uyarılara rağmen bu içerikleri düzeltmeyen internet ansiklopedisi Wikipedia'ya 29 Nisan itibarıyla erişim engeli getirilmişti.

Gelişmeler üzerine Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, NTV'de konuyla alakalı aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan, Wikipedia ile görüşmelerin devam ettiğini ve yapılan yanlışlıkların giderilmesi için çaba sarfedildiğini açıkladı:

  • Wikipedia ile görüşme trafiğimiz devam ediyor. Daha önce de devam ediyordu. Bizim amacımız mahkeme kararı çerçevesinde onların yayınlarını durdurmak değil. Bizim amacımız, yapılan yanlışlıkların giderilmesi ve elbette sonrasında yayının devam etmesi ve kullanıcıların bundan yararlanmasıdır. O yüzden yasal süreçlerle birlikte görüşmeleri sürdürüyoruz.
  • 'Birincil sorun, Türkiye'nin terör örgütleriyle aynı zeminde gösterilmesi'
  • Birçok rahatsız eden konu olmakla birlikte en önemli ve en önceliklisi şu; Türkiye’nin terör örgütleriyle birlikte anılıyor olması, terör örgütlerine destek veriyor görüntüsünün kendi yayınlarında taraflı olarak veriliyor olması bizi çok rahatsız ediyor. Çünkü terör örgütleriyle başta DAEŞ olmak üzere çok ciddi mücadele eden, bu uğurda şehit veren bir ülkeyi siz terör örgütü destekleyicisi olarak gösterirseniz, bu Türkiye’ye çok ciddi zarar verdiği gibi Türkiye’nin yurt dışındaki algısına da zarar verir.
  • Biliyorsunuz bir de Wikipedia’nın editörleri var. Bu editörler yanlış bilgileri düzeltiyorlardı. Türkiye’den de editörler vardı. Önce yanlış bilgileri düzeltmek isteyen editörleri engellediler. Sonrasında biz doğru bilgileri gönderdik dedik ki Wikipedia’da yer alan bu bilgiler yanlıştır ve doğru bilgiler bunlardır bunları ekleyin. Hem doğru bilgileri eklemediler hem de yanlış olanlar düzeltmediler. Nitekim bir üst mahkemeye başvurdular fakat o da reddetti.

Wikipedia mevzuata aykırı hareket ediyor

Ulaştırma Bakanı, Wikipedia'nın vergi mevzuatına da uymadığını ve bu doğrultuda görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

"Hukukun herkes için geçerli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla mahkeme kararına uygun hareket etmelerini istiyoruz. Türkiye’nin bu karalama kampanyalarının bir parçası olmadığını belgeleriyle teyit etmelerini istiyoruz. Türkiye’de bir temsilcilik açmalarını ve bizim muhatabımızın burada olmasını istiyoruz. Ayrıca burada kurulacak şirketin vergi mevzuatına uygun bir şekilde, Türkiye’de elde ettikleri gelirin vergisini vermelerini istiyoruz. Çünkü Türkiye’de yaptıkları yayından gelir elde ediyorlar fakat bunun vergisi ödenmiyor. Ek olarak bununla alakalı da görüşmelerimiz sürüyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.