Ukrayna manevi değerler eğitiminde Risale-i Nur okutacak

Ukrayna manevi değerler eğitiminde Risale-i Nur okutacak

Manevi Değerler Eğitimi konusunda yapılabilecek ortak çalışmalar hakkında konuşuldu

14-19 Eylül tarihlerinde İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’ndan Eğitim Heyeti, Risale-i Nur’un “Öğretmen Adayları için Manevi Değerler Eğitimi” projesinin gelişim aşamalarını görüşmek için Ukrayna’ya gitti. Pereyaslav Üniversitesi ile birlikte Lviv İslam Kültür Merkezi, İvan Franko Müzesi, Lviv Politeknik Üniversitesi, Lviv İvan Franko Üniversitesi, Belarus Devlet Üniversitesi, Belarus Modern Bilim Enstitüsü ve Milli Kütüphane ile de görüşmeler yapıldı ve Manevi Değerler Eğitimi konusunda yapılabilecek ortak çalışmalar hakkında konuşuldu.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Kurulu Başkanı Said Yüce ve beraberinde bir heyet, Ukrayna’da 14-15 Eylül tarihleri arasında Pereyaslav Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Viktor Kotsur, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nataliya Ihnatenko, Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörü Dr. Oksana Kovtun ve diğer bazı akademisyenler ile eğitim konularında görüşmelerde bulundu.

Bu görüşmeler sonucunda “asrımızın maddiyunluk akımlarından etkilenen ve ahlaki zaafa uğrayan gençlerine, ancak eğitim yoluyla fayda sağlanabileceği” konusunda mutabık görüşlere varıldı. Daha sonra gerçekleşen sunumlarda ise Pereyaslav Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, manevi değerler eğitimi konulu bir sempozyum düzenleme talebinde bulundu ve hazırladıkları farklı uluslararası proje konuları hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

Pereyaslav Üniversitesinin öğrenci ve akademisyenleri ise Türk kültürüne çok meraklı olduklarını ve Türkçe öğrenmek için Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi kurulmasının faydalı olacağını ifade etti. Hatta bir akademisyen Risale-i Nur’un çok kitapları olduğunu İstanbul’a geldiğinde öğrendiğini, hazır tercümelerin çok az olduğunu ve Türkçe öğrenirlerse eserleri aslından okuyabileceklerini belirtti. 

Ayrıca vakıf tarafından hazırlananan “Öğretmen Adayları için Manevi Değerler Eğitimi” başlıklı projenin sunumu yapılarak konuların tespiti yapıldı.

Risale-i Nur’dan tercüme eserler takdim edildi

16 Eylül tarihinde Lviv şehrine geçen heyet, önce Lviv İslam Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Lviv doğumlu Yahudi bir ailenin çocuğu olup daha sonra hidayeti bulan Muhammed Esed’in adının verildiği bu merkezde, Merkez’in sorumlularından Dr. Muhammed Emin ile görüşüldü. Ve bu görüşmede kendisi Türkiye ve Türklere olan muhabbet ve iştiyakını dile getirdi.

Daha sonra ülkenin önde gelen ilim adamları ve yazarlarından İvan Franko’nun 14 sene bizzat yaşadığı evinin de içinde olduğu İvan Franko Müzesi’ni ziyaret edildi. Burada müze müdüründen İvan Franko’nun hayatı hakkında bilgi alırken Musa (as) ile ilgili yazdığı bir kitap alındı. İİKV ile yapılacak ortak projelere her zaman hazır olduklarını söyleyen müze çalışanları Türkiye’ye olan ilgilerini de ifade ettiler.

ukrayna1-001.jpg

Buradan Lviv’in en kalabalık ve eski üniversitesi olan Lviv Politeknik Üniversitesi’nde görüşmeler yapıldı. Hukuk ve Psikoloji Bölüm Başkanı Doç Dr. Yuriy Kozlovskyy ve Uluslararası Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nataliya Hots ile yapılan toplantıda asrımızdaki yaşanan psikolojik ve sosyal sorunlara çözüm arayışında manevi değerler eğitiminin önemine dair konuşmalar yapılarak kendilerine Risale-i Nur’dan tercüme eserler takdim edildi.

Lviv’deki üçüncü görüşme Lviv İvan Franko Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı Zubrystska ile gerçekleştirildi. Rektör toplantıda üniversitenin ulusal alanda oldukça başarılı olduğunu ifade etti. Said Yüce de konuşmasında fenlerin ve manevi ilimlerin birlikte insanı yükseltecek iki kanat olduğunu belirtti. Bediüzzaman’ın Tarihçe-i Hayat’ını anlatan Ukraynaca bir tercüme eser, rektör yardımcısına hediye edildi.

Kur’an-ı Kerim, İncil ve Tevrat sergisi

18 Eylül günü Minsk’e geçen heyet Başkan Erdoğan tarafından açılışı yapılan İslam Kültür Merkezi’ni ziyaret ederek namaz kıldı.

19 Eylül günü ilk toplantı, Milli Kütüphane Müdür Yardımcısı Dr. Aliaxander Susha ile gerçekleştirildi. Kütüphanede yeni açılacak Kur’an-ı Kerim, İncil ve Tevrat sergisinin hazırlıkları incelendi. Kütüphanenin yaptığı kültürel ve sosyal faaliyetler hakkında bilgi aldıktan sonra Risale-i Nur’un Rusça ve Belarusça tercümelerinden kütüphaneye bağışta bulunuldu. Ve bir sonraki durak Belarus Modern Bilim Enstitüsü oldu.

Burada Enstitü Müdür Yardımcıları Mikhail Ivanovich Kozlovich ve Valery Ivanovich Dunay ile yapılan görüşmede “Bir harfin katipsiz, güzel bir sanat eserinin sanatkarsız olması nasıl mümkün değilse; öyle de bu kainatın bir Halık’sız olmasının mümkün olmadığını” anlatan Said Yüce, bu şuurla yaşayan insanın ruhsal sıkıntılardan ve toplumların sosyal sorunlardan emin olabileceğini ifade etti.

Minsk’te yapılan son görüşme Belarus Devlet Üniversitesi’nde Prof. Dr. Vasily Safonov, Sosyal ve Kültürel İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vazhnik Sergey Aleksandrovich, Uluslararası Akademik İlişkiler Bölümü’nden Roman Novikov ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

Maddiyunluk hastalığının kurtuluş ilaçları

Dünya üniversiteler sıralamasında ilk yüzde 2 arasında yer alan bu üniversitede, özellikle temel ve uygulamalı fen bilimlerinde öncü bir üniversite olduğunu ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçları ve uzayda kullanılacak araçları geliştirdiklerini ifade eden Prof. Safonov’a, Said Yüce tarafından insanlığın içinde yaşadığı maddiyunluk hastalığının ve beraberinde gelen ruhsal ve sosyal sorunların dehşetinden kurtuluş ilaçları olarak üniversitede manevi değerler eğitimine önem verilmesi gerektiği anlatıldı.

Bunun üzerine Prof. Safonov kendilerinin de bu sene bu konuda çalışmalar yapmak üzere ilgili bakanlık ile görüştüklerini söyledi ve ortak çalışmalar yapmak için istekli olduklarını ifade etti. Kendilerine Türkiye’den getirilen hediyeler ile Risale-i Nur’un Rusça ve Belarusça tercümeleri hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.