Uganda, 500 milyonluk pazara girmek için müthiş bir yer

Uganda, 500 milyonluk pazara girmek için müthiş bir yer

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Türkiye'nin Afrika'ya odaklanma stratejisini övdü.

Kenan Mehmetzade'nin haberi;

Türk şirketlerinin Kara Kıta'da yapacakları daha çok işleri olduğunu belirten konuk Cumhurbaşkanı, "Ürünlerinizi alacak 40 milyon nüfusumuz var. 145 milyonluk Doğu Afrika Birliği ve 500 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Birliği'nin üyesiyiz." diye konuştu.
Son yıllarda hızla gelişen Afrika kıtasının önemli ülkelerinden biri de Uganda. Yaklaşık 40 milyon nüfusa sahip ülke Kara Kıta'nın ortasında yer alıyor. Denize çıkışı olmamasına rağmen zengin doğal tabiatı ve kısa zaman önce bulunan petrol yatakları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kara Kıta'nın çok büyük bir araziye ve 1 milyardan fazla nüfusa sahip olduğunu dile getiren Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri K. Museveni, Türkiye'nin Afrika'ya odaklanma stratejisini çok doğru bulduğunu söyledi. 2. İstanbul Somali Konferansı için geldiği İstanbul'da Zaman'ın sorularını cevaplayan konuk Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Afrika'ya odaklanmasını, uzağı gören bir politika olarak değerlendirirken "Afrika hâlâ az gelişmiş bir kıta, o yüzden Türk şirketlerinin daha yapacak çok işi var. Onlar altyapı, katma değerli servisler, fabrikalar, üretim tesisleri gibi alanlara yatırım yapabilirler. Mesela kahve üretimi yapabilirler." dedi. Türkiye ile sıkı ilişkiler içinde olduklarını aktaran Museveni, "Türkiye çok iyi bir konumda yerleşiyor; Ortadoğu, eski Sovyet ülkeleri, Kafkaslar ve Balkanlar ile iyi ilişkiler içerisinde. İki ülke olarak tüm bunları göze aldığımızda bir kazan kazan modeli oluşturabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel bağların gelişmesinde TUSKON'un da büyük rol oynadığına dikkat çeken Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, "Çok iyi iş yapıyorlar. Çünkü iş modeli en iyi ilişkidir. Her iki taraf da kazançlı çıkıyor." dedi. Türk işadamlarının inşaat, altyapı, enerji elektrik dağıtımı, tarım, petrol madenciliği ve özellikle turizm alanındaki işlere yatırım yapabileceklerini aktaran Museveni, "Tüm bu saydıklarım, Türk işadamlarını yatırım için bekliyor. Ticari ilişkilerin gelişimi için Türkiye hükümeti ile çifte vergilendirmeyi kaldıracak anlaşmalar yaptık. Yatırımları koruyacak hukuki zemini de hazırladık. Türkiye Başbakanı Erdoğan ile detayları konuştuk, görüştük." bilgisini verdi. İş yapmak için birkaç şartın sağlanması gerektiğine dikkat çeken Museveni, "Onlardan ilki bir pazarın olmasıdır. Yani ürünlerinizi alacak birilerinin olması lazım. Tüm bunların hepsi Uganda'da var. 40 milyon nüfusumuz var. 145 milyonluk Doğu Afrika Birliği ve 500 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Birliği'nin üyesiyiz. Yani Uganda, Türk işadamlarının çok büyük pazarlara çıkması için müthiş bir lokasyon." diye konuştu. 6 yıl önce bulunan petrol kaynaklarının çıkarılması için süreç yavaş işlese de, bu servetin satışının ülkenin refah seviyesini artırması bekleniyor. Petrol konusunda pek fazla konuşmak istemeyen ancak işlerin yavaş gittiğini doğrulayan Cumhurbaşkanı Museveni, "Petrolü çıkarmak için ne yazık ki paraya ihtiyaç var. Para arıyoruz. Bu noktada Türk işadamları gelip yatırım yapabilirler. Bize kredi verirlerse biz de sonra geri veririz." ifadelerini kullandı.

Somali'de çözüme ulaşacağız, bu işe inanmış bir Türk başbakanı var

Somali Konferansı için Türkiye'de bulunan Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, bu ülkenin 5 önemli sorununun öne çıktığını şöyle sıraladı: "Öncelikle insanların güvenliği ön planda. Teröristler insanları öldürüyor. Diğer konu siyasetçiler Somali'de yeni bir liderin seçimi için ciddi kararlılık göstermeliler. Üçüncü konu gıda ve sağlık malzemelerinin ulaştırılması için şartların sağlanması lazım. Ayrıca altyapının iyileştirilmesi önemli. Devlet, asker, polis ve diğer kamu kurumlarının işleyişinin kurulması ve neticede ülkeye demokrasinin gelmesi lazım. Bu sorunların çözümü 2-3 yıl alır diye düşünüyorum." Somali için düzenlenen konferansların başarılı olacağına inandığını vurgulayan Museveni, "Bu işe inanmış ve gönül vermiş bir Türkiye Başbakanı var. Mogadişu'yu (Somali'nin başkenti) ziyaret eden dünyanın ilk siyasi lideridir." şeklinde konuştu.

Türkler gelip turizm okulu açsın

Dünyanın en renkli hayvanat bahçelerine ve sadece özel izinle girilen goril parkları, yüksek irtifalı bol oksijene sahip yaylalar Uganda'nın turizm açısından en önemli varlıkları olarak öne çıkıyor. Ancak bunların tanıtımı ve pazarlanması için Uganda'nın desteğe ihtiyacı var. Turizm konusunda Türklerin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getiren Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, "Türk işadamları ülkemize gelip turizm okulu açsınlar. Turizm alanında çalışmak isteyen vatandaşlarımız bu okula para vererek eğitim alacaklar. Bu bizim turizm potansiyelimizi de dünya pazarına çıkarmakta önemli adım olur." çağrısını yaptı. Museveni ayrıca Türkleri turist olarak ülkelerine beklediklerini söyledi.

Zaman