Ücretsiz yolculukta yeni dönem

Ücretsiz yolculukta yeni dönem

Ücretsiz yolculukta yeni dönem

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada toplu taşıma işletmeciler tarafından gelen talepler üzerine ücretsiz kullanımlarla ilgili çalışma yaptıklarını bildirdi. İşte çalışmada dikkati çeken maddeler...

Toplu taşımacılıkta en büyük sorunun ücretsiz binişlerden kaynaklandığını belirten Ilıcalı, işleticilerin ücretsiz taşınan yolculardan mağduriyetlerinin giderilmesi için yönetmelikte değişikliğe gidileceğini söyledi. Sorunları tespit etmek amacıyla toplu taşım araçlarında fahri müfettişlik yaptığını anlatan Prof. Dr. Ilıcalı, “Yaşlı vatandaşlarımız otobüse ücretsiz binince bazı şoförler homurdanıyor. Vatandaşlar da bu durum karşısında mahcup oluyor. Devlet toplu taşıma işletmecilerine yaşlıların ücretsiz taşınması karşılığında destek vermesiyle bu mağduriyet ve mahcubiyet giderilecek. Bundan böyle yaşlılar toplu taşıma araçlarını onurlu bir şekilde kullanacak, şoförler homurdanamayacak” diye konuştu.

EN FAZLA ÜCRETSİZ YOLCU ANKARA'DA

İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplu taşım yapılan 65 yaş üstü kişilerin sayısına yönelik çalışma yaptığını belirten Ilıcalı, günlük olarak EGO tarafından 81 bin, İETT'den 72 bin, özel halk otobüslerince 86 bin 645, DENTUR tarafından 2 bin 565, TURYOL tarafından 2 bin 315, Mavi Marmara tarafından ise bin kişinin ücretsiz taşındığını kaydetti. Ücretsiz seyahat edenlerin toplam yolcu sayısına oranla en fazla Ankara'da olduğunu belirten Prof. Dr. Ilıcalı, bu oranın Ankara'da yüzde 24, İzmir'de yüzde 15.5, İstanbul'da ise yüzde 10 olduğunu bildirdi.

Yönetmelik taslağını hazırlayan Ilıcalı, sorunun giderilmesin noktasında yaptığı çalışmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ilettiğini, hazırlanan yönetmeliğin de Maliye Bakanlığınca uygun görüldüğünü, yapılacak desteğin miktarının Maliye Bakanı tarafından açıklanacağını bildirdi. Toplu taşıma işleticilerine devlet tarafından verilecek destek, illerin nüfus ve toplu taşım araçları sayısına oranla üç bölge halinde belirlenecek. Desteklerin miktarı ise önümüzdeki günlerde Maliye Bakanı tarafından açıklanacak.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.