Uçan arabayla ulaşım hayali ne zaman gerçek olacak?

Uçan arabayla ulaşım hayali ne zaman gerçek olacak?

Uçan arabalar, otomobilin insan hayatının bir parçası haline geldiği günden bu yana birçok kişinin hayallerini süsledi. Dünyanın bütün metropollerinde yaşanan trafik sorununun çözümü için uçan arabalar güzel bir çözüm olmaz mı?

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu arabalar ne zaman gerçekten hayatımıza girecek, ne zaman kendi araçlarımızda uçarak bir yere gidebileceğiz?

Aslında bu hayal kısmen gerçekleşmeye başladı, bugün bu teknoloji üzerinde çalışan çok sayıda şirket bulunuyor.

Japon otomobil üreticisi Toyota, uçan otomobiller üzerinde çalışan Cartivator grubuna şimdiden 322 bin euroluk bir yatırım yaparken, Volvo ve Lotus'un ana şirketi Geely, bu alanda çalışmalar yürüten Terrafugia şirketini satın aldı.

Uçan arabalar neye benzeyecek?

Terrafugia Transition gibi geliştirilen ilk uçan araçlar, otomobil ve uçak arasında bir görünüme sahip.

Küçük kanatlara sahip olan bu araçların gelecekte nasıl bir dizayna sahip olacakları belli değil, ama aynı uçaklar gibi havalandıkları için kanatlardan vazgeçmek şimdilik mümkün değil.

Ancak görünümünden çok bu araçların en büyük sorunu, aynı uçaklar gibi havalanmak ve inmek için piste ihtiyaçları olması.

Pratikle, pist zorunluluğu aslında uçan bir arabanın çekiciliğini büyük ölçüde azaltıyor.

Ancak, bazı şirketler aynı uçuşu daha pratik hale getiren dikey kalkış ve iniş modeli üzerinde çalışıyor.

Dikey kalkış özelliği, dünya çapında birçok hava kuvvetleri tarafından kullanılan Harrier 'Jump Jet' tarafından kullanılıyor. Ancak sivil uygulamada, sadece helikopterleri bulabiliriz.

Dikey uçan arabaların geliştirilmesi daha pahalı ve pilotluk için yüksek derecede eğitim gerekiyor.

Uçan arabaların yaygınlaşması için uygun fiyatlı ve sürüşünün de basit olması gerekiyor.

Henüz halka yayılması zor

Son yıllarda drone teknolojisindeki büyük gelişmeler, uçan arabalar için pist ihtiyacını ortadan kaldırmada önemli çözümler getirdi. Ancak bir dizi sorun halen çözüm bekliyor.

Bu teknolojiler üzerinde çalışan Advanced Propulsion Centre'ın CEO'su Ian Constance söz konusu sorunlar hakkında şöyle konuştu:

"Şu anda, uçan bir araba fikri çok zengin insanların oyuncağı ve çok az sayıda üretilecek. Henüz test aşamasında olan bu araçlar hem karayolu hem de hava yolu kullanımını hesaba katmak zorunda kalacak. Üstüne bir de aracı uçurmak için büyük miktarda enerji gerektirdiğinden birçok sorun ortaya çıkacak."

Büyük dronlar geleceğin uçan arabaları olabilir mi?

Bu sorunlar uçan arabaların bir hayal olarak kalacağı anlamına gelmiyor.

Otomotiv ve havacılık mühendisliğindeki zorlukların çoğu aynı: Ağırlığın azaltılması ve verimliliğin artması. Uber ve Boeing gibi uçan araba pazarına giren şirketler uçan araçlar geliştirmeyi başardı, ancak bunlar, uçabilen bir arabadan çok daha büyük ölçekli dronlara benziyor.

Şu an için uçan araba fikri çok yaygın olmasa da, geleneksel otomobil üreticileri, bu teknolojinin öncüleri olmak için şimdiden bu alana yatırımlar yapıyor. Mesela Toyota ve Geely gibi şirketler, uçan arabalar geliştiren firmalara yatırım yapmaya çok hevesli.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.