Uçağa mı biniyoruz savaşa mı gidiyoruz?

Uçağa mı biniyoruz savaşa mı gidiyoruz?

Havalimanlarında uygulanan güvenlik uygulamaları, bazen abartılı gibi görünse de denetimlerde ele geçirilen kesici ve delici aletler ile silahları görünce yetkililere hak vermemek elde değil.

Mustafa Gün'ün haberi:

İstatistiklere göre, en güvenli ve emniyetli ulaşım aracı uçaklar. Ancak yolcular, bazen bilerek bazen de bilmeyerek uçuş emniyetini tehlikeye düşüren davranışlarda bulunabiliyor. Havalimanlarında gerçekleştirilen denetimlerde ele geçen delici ve kesici aletlerin çeşitliliği, bizi bu konuda ciddi şekilde düşünmeye sevk ediyor. İşte bu yüzden, güvenlik görevlileri tarafından yakalanan tehlikeli aletleri görünce, yolcular için, “Uçağa mı biniyorlar yoksa savaşa mı gidiyorlar?” demekten kendinizi alamıyorsunuz.

Havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarının en üst seviyede gerçekleştirilmesi, yolcular tarafından her zaman eleştiri konusu olmuştur. Terminal girişi ve pasaport sonrası gerçekleştirilen sıkı güvenlik denetimleri nedeniyle oluşan uzun kuyruklar, özellikle uçağına geç kalan yolcular için tam bir çileye dönüşür. Yolcular, yaşadıkları stres nedeniyle hem kendi aralarında hem de görevlilerle çok sık tartışır hatta ciddi kavgalara tutuşur. Bu yüzden, havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları, “Ne gerek var bu kadar ayrıntılı aramaya?” gibi içinde öfke ve sitem barındıran sorulara muhatap olur, eleştirilir.

Ancak kontrollerde ele geçen başta delici ve kesici aletler olmak üzere tehlike oluşturan birçok eşya, güvenlik uygulamalarının ne kadar gerekli ve yerinde olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda özel güvenlik hizmeti sunan TAV Güvenlik biriminin denetimlerinde, uçuş emniyetini tehlikeye düşürecek, silahtan kasaturaya, samuray kılıcından zıpkına kadar pek çok tehlikeli eşya yakalanıyor. İşin ilginç tarafı ise yapılan tüm uyarılara rağmen yolcu el bagajlarında ve üst aramalarında ele geçen tehlikeli eşya sayısında ne yazık ki, arzu edilen azalma bir türlü gerçekleşmiyor.

Kılıçla uçağa binilir mi?

TAV Özel Güvenlik elemanları tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda geçen yıl gerçekleşen denetimlerde ele geçen tehlikeli eşyalar, büyük bir şaşkınlığa uğratan görüntü verdi. Uçuş öncesi x-ray cihazlarında (elektronik arama sistemi) gerçekleştirilen denetimlerde 2 bin 698 hançer, 747 kılıç, 9 bin 541 çekiç, tornavida, keser ve testere, 385 satır, 311 döner bıçağı, bin 158 ızgara ve döner aleti (şiş), 132 kasatura, 135 balta, 4 bin 456 çakı, 186 zıpkın, 72 av tüfeği ve pompalı tüfek, 86 tabanca, 46 orak, 251 ok ve yay takımı, 65 kelepçe, bin 878 bıçak takımı yakalandı.

Yukarıdaki liste sizi hemen ürkütmesin. Bunların çoğu bıçak, makas gibi günlük hayatta kullanılan kesici aletler ya da kılıç, hançer gibi turistik mekânlardan alınan hatıralar. Ancak yolcuların, bunları uçak altına verilecek valize koyup teslim etmesi gerekiyor. Görevliler tarafından yapılan uyarılara rağmen bu tür tehlikeli eşyaları check-in sırasında valizlerine koyup uçak altına vermeyen ve beraberinde kabine sokmak isteyen yolcular hakkında işlem yapılıyor. Tehlikeli eşyalara ise el konuyor.

Zaman