Türk'ün, Kürt'ün yurdu Kur'an'dır, ezandır

Türk'ün, Kürt'ün yurdu Kur'an'dır, ezandır

Memleket ezanı duyduğunuz her yerdir

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Psikiyatrist, şair ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, "Türk'ün, Kürt'ün yurdu Kur'an'dır, ezandır. Memleket ezanı duyduğunuz her yerdir" dedi.
 
Lacivert Dergi'deki söyleşisinde "aydınlar"ı eleştiren Sayar, aydınların nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı: "Aydın bize sadece muzaffer batının zafer naralarını söyleyen insan olmamalı. Aydın, ustanın araç gereciyle ustanın evini başına geçirebilen insan da olmalı. Batı medeniyetine, hâkim medeniyete eleştirel bir gözle bakabilen ama bu arada kendi nefis muhasebesini de ihmal etmeyen, kendi evinin problemlerine de bigâne kalmayan, kendisiyle ilgili de bir eleştiri getirebilen kimse olmalı."
 
Sayar sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Julien Benda'nın meşhur bir kitabı vardır, Aydınların İhaneti diye. Orada Tolstoy'dan harika bir şey anlatır. Tolstoy askerde iken bir subayın çok acımasızca bir eri dövdüğüne tanık oluyor ve subaya çıkışıyor, 'Niye dövüyorsun' diye. Subay ona, 'Hiç mi yönetmelikleri okumadın' diyor. Tolstoy ise şöyle diyor: 'Ya sen, hiç mi İncil'i okumadın?' 
 
"Şimdi memleket meselesini konuşuyoruz ya, Yahudilerin yurtsuzluğundan dem vurulup hep Yahudi'nin yurdu Tevrat'tır derler. Türkiye'nin, Türk'ün, Kürt'ün yurdu da Kuran'dır, ezandır, türküleridir, ağıtlarıdır, yaşadıkları ortak acılardır. Bütün bunlara bigâne kalan insanlar, Neşet Ertaş'tan geçmeyip sadece şanson söyleyen insanlar, kendi köklerine yabancılaşırlar ve bu halkla bir ahenk tutturamazlar, bu insanların bilgeliğini kavrayamazlar ve oraya hep üstenci, tepeden, onun sesini kısmaya dönük tahakkümcü bir bakış geliştirirler ve oradan bize bir hayır gelmez.
 
"Memleket deyince benim aklıma, kendimi emniyette hissettiğim yer geliyor. Ruhumun bütün çıplaklığıyla var olabildiği yer geliyor. Aşinalık geliyor. Memleket deyince hepimizin aklına ne gelir dışarıya gittiğimiz zaman? Ezan sesi gelir, kuru fasulye gelir, simit gelir, türküler gelir, bayram namazı gelir, bir bayram namazı sonrası insanların neşe içinde dağılması gelir, ana babanın elini öpmek gelir. Memleket ezanı duyduğunuz her yerdir. Ve memleket, çayın demlendiği her yerdir.
 
Yazının tamamı için tıklayınız
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum