Türksat 5A uydusu nedir, özellikleri nelerdir?

Türksat 5A uydusu nedir, özellikleri nelerdir?

Türkiye'de geliştirilen bir uydu olan ''Türksat 5A uydusu, Türkiye saatine göre, 8 Ocak Cuma günü saat 4.28’de SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD/Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.

Yerli uydu Türksat 5A ile birlikte Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B olmak üzere Türkiye'nin dört uydusu olacak. Türksat 5A uydusu manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak.

Türksat 5A’nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık 4 ay sürmesi ve bu yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.

Türksat 5A uydusu nedir, özellikleri neler?

Türksat 5A uydusu, Eylül 2011 de yapılan antlaşmaya yönelik olarak, Türksat and Turkish Aerospace Industries (TAI) tarafından Türkiye'de geliştirilen uydudur. TAI'nin Ankara yerleşkesindeki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test (UMET) biriminde, en az yüzde 20 yerli ve milli kaynaklarla Airbus firması ile iş birliği sonucunda geliştirilmiş ilk yerli teknolojilerin de kullanıldığı iletişim uydusudur.

Uydu tamamen 12 kilowatt elektrik güç birimi ile çalışacak Eurostar-3000EOR sistemi üstüne kurulmuş ve 3,5 ton ağırlığa sahiptir. Yörünge yerleşimi olarak 31 derece Doğu yörüngesi hedeflenmiştir. Uydunun fırlatılmasında roket tercihi olarak Falcon 9 roketi tercih edilmiştir. Uydunun yörünge görev süresi olarak 30 yıl olarak belirlendi.

Türksat 5A uydusu ne işe yarayacak?

Haberleşme uydusu olarak gönderilecek Türksat 5A Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Türksat 5A'nın yörüngesinde hizmete girmesiyle Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B ile, uzaydaki aktif haberleşme uydu sayısı 4'e çıkacaktır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.