'Türkmen köyleri YPG tehdidinde'

'Türkmen köyleri YPG tehdidinde'

Suriye’nin Tel Abyad ilçesi ve çevresinde IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar sürüyor. Öte yandan ABD bombardımanı da devam ediyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu olan Suriye'nin Tel Abyad ilçesi ve çevresinde Beşşar Esed rejimine karşı ayaklanmanın ilk başladığı günlerde muhalif kanatta yer alan Türkmenler, YPG'nin bölgede IŞİD'e karşı ilerleyişinin devam ettiğini ve YPG komutanları tarafından köylerini boşaltmaları yönünde tehdit edildiklerini anlatıyor.

Al Jazeera Türk'e konuşan Cephe Suvvar Tel Abyad Komutanı Doktor Ömer Dede, "Türkmen köyleri 1,5 yıldır IŞİD zulmü altındaydı. Şimdi de koalisyon uçaklarının desteğiyle ilerleyen YPG tarafından açıkca köylerimizi boşaltmamız yönünde tehdit ediliyoruz" dedi.

Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğunu, Fransa'nın Lyon Üniversitesi'nde master yaptıktan sonra yeniden ülkesine döndüğünü ve savaşın başlamasıyla Tel Abyad'a bağlı Sert Köyü'nde Türkmenlerden oluşan bir grup kurarak savaşa dahil olduğunu söyleyen Türkmen komutan, şunları anlattı:
"Son günlerde bize açıkca köylerinizi boşaltın, yoksa yakarız diyorlar. Şu an tam hasat dönemi ve kimse köyünü, evini ve binbir emekle ektiği ekinleri YPG'ye bırakmak istemiyor. Ayrıca Türkmenlerin bu tehditleri dikkate alıp Türkiye'ye geçmesi durumunda yeniden Suriye'ye dönme ve evlerine, köylerine kavuşma şansı olacak mı, bilmiyoruz."

"IŞİD MAŞA, BÖGE YENİDEN DİZAYN EDİLİYOR"
IŞİD saldırıları başlayıncaya kadar kendi bölgelerinde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Türkmen komutana göre, bölgede yeni bir dizayn var ve IŞİD bu projenin maşası işlevini görüyor.

"TÜRKİYE SINIRI HAREKETLENEBİLİR"
Halen çatışmaların sürdüğü bölgedeki Türkmen köy ve kasabalarında gerginlik olduğunu belirten Ömer Dede, çatışmaların bu seyirde devam etmesi halinde birkaç güne kadar sınırda yeni hareketlenmelerin kaçınılmaz olacağını, Tel Abyad YPG'nin eline geçerse binlerce Suriyeli'nin Türkiye sınırına akın edeceğini savundu.

Ömer Dede; Bab el Hava, Sert, Abatiyn, Kuneytra, Zimbak, Ali Becliye, Hamam Türkmen, Aziziye, Doğaniye ve Zeybekiyye gibi birçok Türkmen köyü ve kasabasının çatışmalardan etkilendiğini, YPG etkisinin artmasıyla sivillerin daha fazla zarar görmesinden endişe ettiklerini belirtti.
Akçakale ilçesi sınırında Türkiye'ye geçmek isteyen grupların bekleyişi sürüyor. Sınır boyundaki sıkı güvenlik önlemlerinden dolayı geçişlerine izin verilmeyen Suriyeliler, Türk askeri mevzilerine yakın bölgelerde kamp kurarak çatışmalardan korunmaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.