Türkiye'ye düşen 'yeşil ışık saçan meteor' açıklaması

Türkiye'ye düşen 'yeşil ışık saçan meteor' açıklaması

İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de meteor düştüğü iddia edildi. Türkiye Uzay Ajansı iddiaları doğruladı

Sosyal medyada vatandaşların paylaştığı görüntüler sonrası meteor düşmesi olayı Türkiye'nin gündemine oturdu. Birçok ilden görüldüğü iddia edilen meteorun ne olduğu ve nereye düştüğü merak edildi.

Sosyal medyada bazı vatandaşlar göktaşı gördükleri iddiasıyla paylaşımlarda bulundu. Pek çok görüntü paylaşılırken, düştüğü söylenen parçanın yeşil renkte olduğu görüldü. 

İddiaları doğrulayan Türkiye Uzay Ajansı, dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteorun görüntülendiğini açıkladı.

Açıklama şöyle:

Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum, demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.

Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atımlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.

Metal atomları, sodyum lambalarındaki gibi ışık yayar: Sodyum (Na) atomları turuncu-sarı bir ışık verir. Demir (Fe) atomları sarı bir ışık, magnezyum (Mg) yeşil baskın ışık yayar. İyonize kalsiyum (Ca+) atımları, atmosferik nitrojen (N2) ve oksijen atomları (O) ve molekülleri kırmızı bir ışık verirken mor bir renk tonunda görülebilirler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.